Buitenland
NOS

Waarom gaan oud-militairen vechten in Oekraïne? 'Ze proberen met zichzelf in het reine te komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom gaan oud-militairen vechten in Oekraïne? 'Ze proberen met zichzelf in het reine te komen'

Bronnen melden dat de eerste Nederlandse ex-militairen zijn aangekomen in Oekraïne. Zij gaan vechten in het vreemdelingenlegioen. Wat beweegt deze oorlogsveteranen? Remko de Bruijne bespreekt dat in NOS Met het Oog op Morgen. Hij diende in de jaren negentig als Dutchbatter in Joegoslavië.

"Op het ogenblik weet ik van drie oud-Dutchbatters die al in Polen zijn en morgen of overmorgen de grens oversteken. Van twee weet ik dat ze hier nog in Nederland zitten, maar wel de intentie hebben om ook daarheen te gaan", zegt De Bruijne.

Geen juridische status

"Officieel ben je dan geen militair. Als je bijvoorbeeld krijgsgevangen wordt gemaakt door de Russen, dan heb je een probleem. Want in principe ben je gewoon een burger, je hebt geen juridische status. Ik denk ook niet dat Rusland zich erg houdt aan de Conventies van Genève", stelt De Bruijne.

"Ik overweeg het zelf niet. Ik heb een gezin met drie jonge kinderen. De huisvader in mij zegt doe het niet, maar de militair in mij zegt iets anders. Het houdt me wel bezig. Ook op de besloten Facebook-groep van Dutchbatters leeft het enorm", aldus De Bruijne.

"Ik snap wel waarom mensen daarheen willen. Ik snap ook de vergelijking met Joegoslavië. Het is een land in Europa, Slavisch volk, een bezetter die ineens binnenvalt. Dan krijg je ook nog een oproep van de president die een vreemdelingenlegioen gaat starten. Er zijn veel overeenkomsten. Alleen in dit geval reageert de internationale gemeenschap gelukkig sneller dan in de jaren negentig met Joegoslavië."

Financieel aantrekkelijk

"Na de val van Srebrenica heeft de internationale gemeenschap nagelaten om een genocide te voorkomen. De machteloosheid waar veel Dutchbatters last van hebben, heeft de overmacht. Ze proberen met zichzelf in het reine te komen door te denken: nu zijn we er wel op tijd bij, nu kunnen we wel wat en dus ga ik dat ook doen. Om iets te kunnen betekenen", zegt De Bruijne.

"Het is ook financieel aantrekkelijk. Op het ogenblik kan je 1000 tot 2000 euro per dag verdienen in Oekraïne. Detacheringsbedrijven betalen dat, die worden weer betaald door de Oekraïense regering. Maar de Dutchbatters gaan niet om het geld. Die gaan om altruïstische redenen."

oog remko

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie