Buitenland
VPRO

Turkse neparts evenaart wereldberoemde oplichter Anna Delvey

foto: YouTube / Show Ana Haberfoto: YouTube / Show Ana Haber
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkse neparts evenaart wereldberoemde oplichter Anna Delvey

Anna Delvey deed zich jarenlang voor als een rijke Duitse erfgename en werd daarmee een van de bekendste oplichters van New York. Daar is een razend bekende Netflix-serie over gemaakt. Maar er is een Turkse vrouw die een nog grotere oplichter blijkt te zijn.

Buitenland Uitgelicht: Turkije

De twintigjarige Ayse Özkiraz deed zich voor als neparts, vertelt journalist Zehra Kaya in Bureau Buitenland. "Ze heeft patiënten behandeld en geassisteerd tijdens operaties. Er zijn onder andere valse universitaire identiteitskaarten, artsenkaarten en valse diploma’s aangetroffen in haar huis. Om het extra geloofwaardig te maken heeft ze bloemen laten sturen naar haarzelf op haar werkadres."

De schijnarts had meerdere relaties, zegt Kaya. "Toen een bedrogen minnaar erachter kwam dat ze geen arts is, heeft hij haar aangegeven bij het ziekenhuis waar ze werkte."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De neparts ging zelfs zo ver, dat haar eigen ouders van niks wisten. In een interview met de Turkse krant Sabah vertelt haar moeder dat ze voorgelogen is door haar dochter.

Waarom Özkiraz dit deed, is nog onduidelijk. Volgens Kaya kan het te maken met de status van het beroep. "Turkse artsen hebben een groot aanzien. Bovendien verdienen artsen relatief veel in Turkije."

Volgens Professor Nursu Çakın Memik betreft het een grote oplichtingszaak. In een interview met de Turkse krant Cumhuriyet uit Memik haar zorgen over het systeem om diploma's op echtheid te controleren. Sinds 2016 worden diploma's weliswaar gecontroleerd. Maar de vraag blijft of de ziekenhuizen daadwerkelijk ook doen.

Daar ligt het probleem, legt Kaya uit. "Het Turkse Centrum voor Gezondheidsrecht zegt dat zij namens het Turkse ministerie van Gezondheid ziekenhuizen twee keer controleren op hun diensten. Maar dus niet de artsen. De artsen zouden ook op hun diploma’s en kennis gecontroleerd moeten worden om dit soort gevallen te voorkomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De neparts doet het qua oplichting denken aan Anna Delvey, waar eerder dit jaar de Netflix-serie Inventing Anna over uitkwam. Daarin wordt onderzocht hoe Delvey de elite van New York overtuigde dat ze een Duitse erfgename was.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie