Buitenland
NOS

Unieke beelden gepubliceerd van massamoord door Syrische overheid

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Unieke beelden gepubliceerd van massamoord door Syrische overheid

Er is een video gepubliceerd van de executie van tien burgers in Syrië door twee leden van de inlichtingendienst van het Syrische leger. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Uğur Ümit Üngör van het NIOD, het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

"Het is uniek beeldmateriaal. Nooit hebben we iemand van de officiële organen van de Syrische overheid dit soort massamoorden zien uitvoeren", zegt genocide-onderzoeker Uğur Ümit Üngör.

Beelden uit het zeven minuten durende filmpje uit 2013 zijn vandaag verschenen op de websites van NRC en The Guardian. Ongewapende burgers worden geblinddoekt één voor één naar een kuil in een buitenwijk van Damascus gebracht. Daar worden ze door het hoofd geschoten. "De groeten aan de baas", zegt een van de twee daders lachend in de camera.

Facebook vriendschapsverzoek

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies heeft ruim twee jaar onderzoek gedaan naar het beeldmateriaal. Daarbij hebben de onderzoekers, van wie een zich voordeed als Assad-aanhanger, via sociale media contact gelegd met de schutter.

NIOD-onderzoeker Üngör: "We hebben de dader via Facebook een vriendschapsverzoek gestuurd. Dat heeft hij geaccepteerd en toen hebben we hem ongeveer een half jaar lang geïnterviewd." Geconfronteerd met de beelden bagatelliseerde de functionaris aanvankelijk wat erop te zien was. Uiteindelijk zou hij hebben toegegeven: "Ik ben trots op wat ik heb gedaan."

Inlichtingendienst

Üngör stelt dat nooit eerder zo duidelijk is vastgelegd dat het regime direct verantwoordelijk is voor moordpartijen. De daders zijn herkenbaar in beeld en herleid als leden van de beruchte afdeling 227 van de militaire inlichtingendienst.

"Wij trekken hieruit de conclusie dat het Assad-regime op grote schaal burgers uitmoordt als signaal aan de rest van de samenleving om in het gareel te blijven", zegt Üngör.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie