Naar homepage
Buitenland

Cuba lonkt naar dollars en vrije markt
VPRO

foto: Marije Oosterhekfoto: Marije Oosterhek
  1. Nieuwschevron right
  2. Cuba lonkt naar dollars en vrije markt

Cuba wil het voor burgers gemakkelijker maken een eigen bedrijf op te richten. Daarnaast zijn er tientallen winkels geopend waar je alleen met dollars kan betalen. Een flirt met het kapitalisme, maar niet iedereen heeft er vertrouwen in.

Marije Oosterhek is medeoprichter van Credit4Cuba, een organisatie die bedrijfskundig advies geeft aan kleine Cubaanse zelfstandigen. Ze vertelt erover in Bureau Buitenland.

"De ondernemers die ik ken zijn heel tevreden," zegt Oosterhek. Zelfstandig je geld verdienen is nu beperkt tot een strikte lijst van toegestane beroepen, zoals kapper, fietstaxi of schoenmaker. Nu wil de regering die beperkingen opheffen en onder voorwaarden zelfs import en export toestaan.

Diepe crisis

De plannen lagen al langer op tafel maar krijgen nu aandacht door de diepe crisis. Die is ontstaan door de stagnerende steun van bondgenoot Venezuela, extra sancties door Donald Trump en ook de coronacrisis die de toeristensector lam legt. "De schaarste is enorm. Mensen staan al ’s avonds in de rij om de volgende dag een stukje kip te kunnen bemachtigen," zegt Oosterhek.

Een andere innovatie is de opening van tientallen 'dollarwinkels'. Daar is wel alles te krijgen, maar dat is alleen handig voor Cubanen die dollars hebben, en dat is lang niet iedereen. Ook over de nieuwe plannen voor ondernemers zijn veel Cubanen sceptisch. "In het verleden trok de regering een paar jaar later de teugels weer aan. Ik hoop dat dit nu onder buitenlandse druk niet gebeurt."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie