Buitenland
NOSNTR

India weet als vierde land ruimtevaartuig op de maan te laten landen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. India weet als vierde land ruimtevaartuig op de maan te laten landen

Het is India als vierde land ter wereld gelukt om een ruimtevaartuig op de maan te laten landen. Om 14.34 uur Nederlandse tijd kwam de onbemande maanlander van de Chandrayaan-3 aan op de zuidpool, een plek waar nooit eerder een vaartuig is geland.

India weet als vierde land ruimtevaartuig op de maan te laten landen

Ruimtevaartdeskundige Erik Laan verwachtte wel dat deze ruimtemissie zou lukken. "De vorige missie ging fout en daar hebben ze van geleerd. Nu hebben nu goed neergezet”, zegt hij in Nieuws en Co.

Landen op de maan

Het landen op de maan blijkt best lastig. "Wat het in eerste instantie moeilijk maakt, is dat je die hele landingsequence, wat zo'n uur duurt, niet kan testen op aarde" Alleen een deel van de handelingen kan je op aarde testen. "Zoals bij de raketmotor. Bij de ontbranding op aarde heeft hij andere eigenschappen dan in het vacuüm van de ruimte. Dat kan je niet goed testen."

"Een ander aspect is de zwaartekracht. Op aarde hebben we 1G, maar op de maan weeg je jouw gewicht gedeeld door zes. Je bent daar veel lichter, dat kan je niet op aarde in een lab aan en uit zetten", zegt Laan.

Zuidpool

Het is de zuidelijkste maanlanding tot nu toe. Die plek op de maan is ook speciaal, vertelt Laan. "Wat die ja die zuidpool wel interessant maakt, is de aanwezigheid van waterijs.” Het waterijs bevindt zich in maankraters en misschien een mogelijke bron van energie in de toekomst. "Je kunt van waterijs uiteindelijk waterstof en zuurstof maken met elektrolyse en dat kun je gebruiken als brandstof voor raketten die dan In de verre toekomst mogelijk naar Mars gaan vliegen."

Betekenis

In India wordt er vol trots gereageerd op de maanlanding, zegt NOS-buitenlandredacteur Devi Boerema. "Iedereen vindt het historisch, dat zijn de woorden die je voorbij ziet komen", zegt ze. "Op social media zie beelden voorbij komen van hele grote groepen mensen op straat die het echt aan het vieren zijn. Dus echt aan het juichen en het dansen. De blijdschap is heel groot."

De Indiase president Modi was op het moment van de landing in het buitenland. Maar ook hij reageerde met blijdschap op het nieuws. Niet zo gek, vindt Boerema, want de missie is belangrijk voor India’s plek in de wereld. "Het is niet alleen voor India belangrijk, maar voor alle landen die een klein budget hebben. India heeft namelijk echt een klein budget gebruikt om dit mogelijk te maken. 75 miljoen dollar, zegt Modi. Voor Iedereen moet het nu mogelijk zijn om verder te dromen dan ‘the sky is the limit’, het is niet het limiet. Je kan verder dromen, zegt hij." Volgens de president kan het land leidend zijn met deze ruimtemissie. "Andere landen kunnen er van leren en gebruik van maken."

Volgend jaar zijn er ook verkiezingen in India, volgens Boerema kan Modi de missie gebruiken om zichzelf en het land goed neer te zetten.

Toekomst van India in de ruimte

India heeft grote plannen met het ruimtevaartprogramma. "Volgend jaar willen ze gaan proberen mensen in de ruimte te brengen", zegt Boerema. Daarna wil het land een satelliet rond de planeet Venus krijgen.

NC india

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie