Buitenland
NOS

Rechts blok haalt meerderheid in Italiaans parlement

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechts blok haalt meerderheid in Italiaans parlement

De radicaal-rechtse Giorgia Meloni heeft in een eerste reactie gezegd dat ze een rechtse regering wil vormen. "De Italianen hebben een duidelijke boodschap afgegeven dat zij een rechtse regering onder leiding van Fratelli d'Italia wensen." Ze sprak van een "nacht van trots" en een "nacht van verlossing".

Kijk hier naar Italië-correspondent Heleen d'Haens over de Italiaanse parlementsverkiezingen

Haar partij Fratelli d'Italia behaalde volgens de exitpolls tussen de 22 en 26 procent van de stemmen bij de Italiaanse parlementsverkiezingen. Ze riep ook op tot vereniging van het land.

Fratelli d'Italia vormt samen met de andere rechtse partijen Lega en Forza Italia een blok. Samen haalden ze tussen de 41 en 45 procent van de stemmen binnen. Dat zou volgens het Italiaanse kiessysteem voldoende zijn voor een meerderheid en dat zou mogelijk betekenen dat Meloni premier wordt. Ze zou dan de eerste vrouwelijke premier van Italië zijn en de eerste radicaal-rechtse na de Tweede Wereldoorlog.

'Alles om land te verenigen'

In de eerste reactie zegt de 45-jarige Meloni dat als zij de taak krijgt om een nieuw kabinet te vormen ze er alles aan zal doen om haar land te verenigen. "We doen het voor iedereen, voor alle Italianen. En we doen het met het doel om de inwoners van dit land te verenigen", zei ze op het hoofdkwartier van haar partij in Rome.

"Italië heeft ons gekozen", zei ze. "We zullen het land niet verraden, net zoals we dat nog nooit hebben gedaan." Haar gematigde toon is een poging om de EU en andere internationale partners gerust te stellen, schrijft persbureau AP.

"Het is nu tijd om verantwoordelijk te zijn", zei ze live op televisie. Ze omschreef de situatie in Italië en de Europese Unie als "bijzonder complex". Meloni voerde de afgelopen tijd campagne met het motto "God, land en familie" en keerde zich tegen wat zij de "lhbti-lobby", "woke-ideologie" en "het geweld van de islam" noemt. Ze heeft beloofd de tienduizenden migranten tegen te houden die elk jaar aan de Italiaanse kust arriveren.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie