Buitenland
NOS

Hevige protesten in Frankrijk na verhogen pensioenleeftijd: 'Mensen waren écht in paniek'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hevige protesten in Frankrijk na verhogen pensioenleeftijd: 'Mensen waren écht in paniek'

Protesten en rellen: miljoenen mensen gingen de afgelopen week de straat op. Er wordt in Frankrijk geprotesteerd tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Die protesten werden gisteren in de loop van de middag en avond op veel plekken grimmig en gewelddadig.

Video niet beschikbaar

"Het was gisteren de negende actiedag", vertelt verslaggever Frank Renout vanuit Parijs. "Die acht vorige waren relatief rustig, maar gisteren kwam het op heel veel plekken in Frankrijk tot rellen en gevechten met de politie. In Parijs, Bordeaux, Toulouse, Lille... overal kwam het tot gewelddadigheden. Er zijn 172 demonstranten aangehouden en 149 agenten gewond geraakt."

Metershoge vlammen

"Alleen al in Parijs is op 140 plekken brandgesticht", vervolgt hij. "De meest angstaanjagende beelden kwamen uit de Rue Vivienne. In dat hele kleine straatje is veel vuilnis op straat gegooid en dat is in brand gestoken. De vlammen sloegen metershoog tegen gevels en deuren van woonhuizen. Ik zag hoe de bewoners naar beneden kwamen met emmers water, om te proberen die branden te blussen. Mensen waren écht in paniek."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Renout ziet dat de protesten steeds gewelddadiger worden. "Het is ook bijna elke dag raak nu. In Parijs heb je betogers die elke avond de straat op gaan en elke avond komt het dan tot rellen." Dat is vooral in de grote steden het geval, maar veel bewoners van kleinere gemeentes komen naar de grote steden om te demonstreren, legt Renout uit.

De redenen dat die mensen komen protesteren, lopen volgens hem uiteen. "Er is een grote groep die tegen de pensioenhervorming is, maar ook mensen die boos zijn omdat president Macron het parlement heeft gebaseerd met het verhogen van de pensioenleeftijd; ze vinden dat ondemocratisch. De laatste tijd zie je ook veel jongeren: scholieren en studenten. En in Parijs waren ook veel gele hesjes te zien, die meeliepen in betogingen." De gele hesjes werden vanaf eind 2018 gedragen als teken van onvrede.

Voet bij stuk

Er zijn ondertussen ook alweer nieuwe acties geweest. "Vanmorgen werden olieraffinaderijen bezet, wat weer leidde tot gewelddadige confrontaties. Er zijn stakingen bij spoorwegen en luchthavens. Dit weekend komt de Britse koning Charles op bezoek en mensen gaan actievoeren op de plekken waar hij zal zijn. En er staat voor dinsdag ook alweer een nieuwe actiedag op de planning."

Ondanks die protesten houdt de regering voet bij stuk. "Macron was heel duidelijk: die hervormingen gaan gewoon door, het pensioenstelsel is straks namelijk niet meer te betalen. Hij wil wel wat concessies doen voor mensen die bijvoorbeeld zwaar werk hebben, maar verder wil de regering niet van wijken weten."

Frank Renout over rellen Frankrijk

Ster advertentie
Ster advertentie