Buitenland
BNNVARA

Vluchtelingen Lesbos aan lot overgelaten: 'Uitbraak corona kwestie van tijd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchtelingen Lesbos aan lot overgelaten: 'Uitbraak corona kwestie van tijd'

Vluchtelingen op Lesbos worden volstrekt aan hun lot overgelaten, vertelt correspondent Ingeborg Beugel in De Nieuws BV: "We houden onze adem in en wachten seconde op seconde op een uitbraak van corona in het gruwelkamp Moria."

Video niet beschikbaar

Het noorden van Griekenland (alles dat boven Thessaloniki ligt) is helemaal in lockdown. Volgens Beugel neemt Griekenland van alle EU-lidstaten de meest strenge maatregelen in verband met de coronacrisis. Drie uur hadden de inwoners van Noord-Griekenland de tijd om voor twee weken boodschappen in huis te halen. Beugel: "Dat konden een heleboel niet want daar hadden ze het geld niet voor, maar ze mogen nu niet meer naar buiten."

Griekenland goed voor Grieken: niet voor vluchtelingen

Beugel: "Ik kan zeggen dat de Griekse regering het heel goed doet voor de Grieken, maar het tegendeel geldt voor de vluchtelingen. De vluchtelingen worden volstrekt aan hun lot overgelaten. Alle correspondenten en alle vrijwilligers houden hun adem in. We wachten seconde per seconde op een uitbraak in het gruwelkamp Moria op Lesbos, waar 22 duizend mensen zitten op een plek die niet eens voor 3000 geschikt is."

"Er is geen water, er is geen zeep, het is verschrikkelijk", zegt Beugel. "Ik heb hier geen woorden voor." Als het coronavirus uitbreekt in kamp Moria, is dat een catastrofe. Beugel: "Dan gaan ze vanaf een afstand filmen met telelens hoe duizenden mensen daar met bosjes zullen sterven. Cynischer kan niet."

'Het is een kwestie van dagen'

Beugel: "Er gaat al nauwelijks voedsel naartoe, vrijwilligers mogen er niet meer in, artsen mogen er niet meer in. De hele wereld - niet alleen Artsen Zonder Grenzen, niet alleen sommige steden in Nederland die een initiatief hebben genomen - stuurt voortdurend brieven naar de Griekse premier met 'doe iets, evacueer die mensen'. Ze doen niets. Ik begrijp het niet: ik sta met mijn mond vol tanden, ik kijk hier met afgrijzen naar."

Op Lesbos zijn inmiddels vier Grieken met het virus besmet en is er één dode gevallen door de gevolgen van COVID-19. Daar gaat het om mensen die niet in het vluchtelingenkamp zitten. "En je weet", zegt Beugel, "als het ergens is op een eiland of in een stad, dan is het een kwestie van dagen en daar wachten we nu op. Dat wordt een ramp."

Noodoproep 2500 kinderen

Vluchtelingenwerk roept de Nederlandse overheid op om alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen op te nemen. Beugel: "Veertig procent van de mensen in kamp Moria is kind, onbegeleid en minderjarig. De kinderen hadden al veel eerder weg gemoeten. De Griekse regering heeft al op 19 oktober vorig jaar een noodoproep gedaan en daar heeft geen één EU-land op gereageerd."

De noodoproep betrof 2500 kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen waaronder Moria. Beugel: "Niemand heeft iets gedaan. Nu hebben Spanje en Portugal initiatief genomen, Duitsland en Frankrijk ook en Nederland schittert door afwezigheid."

Een Europees probleem

Het is niet een Grieks probleem: het is een Europees probleem. Beugel: "Griekenland is het afvalputje geworden van de EU. Voor de rest van de EU die de vluchtelingen niet wil. Ze moeten eerlijk verdeeld worden over alle EU-lidstaten, maar ze worden gedumpt en aan hun lot overgelaten in Griekenland, waar ze creperen."

Ingeborg Beugel over schrijnende situatie Lesbos: 'Vluchtelingen worden volstrekt aan hun lot overge

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie