Buitenland
NOS

Wijnoverschot in Bordeaux zorgt voor problemen: 'Veel wijnboeren zullen verdwijnen'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wijnoverschot in Bordeaux zorgt voor problemen: 'Veel wijnboeren zullen verdwijnen'

De wijnen uit Bordeaux hebben het moeilijk. De verkopen zijn sinds de coronapandemie sterk gedaald en ook de prijzen zijn in een glijvlucht naar beneden terecht gekomen. Er is nu zoveel onverkochte wijn dat er andere bestemmingen voor wordt gezocht. Om het tij te keren heeft de overheid extra maatregelen genomen om de overproductie terug te dringen.

Waarom gaat het niet goed met de wijnbouw in de buurt van Bordeaux?

"Ik denk dat de mensen geen Bordeauxwijn meer willen drinken, omdat er gewoon allerlei keuzes zijn", zegt wijnbouwer Joep Bakx in NOS Met het Oog op Morgen. Backx verbouwt zelf ook wijn in de buurt van Bordeaux. "Ik denk dat misschien Bordeaux ook een beetje de boot gemist heeft over de laatste jaren om wat moderner naar voren te komen."

Te veel wijn

Er is nu zelfs zo veel wijn dat er ontsmettingsmiddel of parfum van wordt gemaakt. Het komt door de industrialisatie van wijn, zegt Backx. "40 jaar geleden was het echt een luxeproduct. 25 jaar gelden waren er subsidies voor het aanplanten van wijn. Het is ineens een massaproduct geworden, er is over het algemeen veel meer wijn. Niet alleen in Bordeaux, maar ook in andere delen van Europa."

Ook nam de wijnconsumptie in Frankrijk af. "De Franse families drinken geen wijn meer aan tafel bij de lunch, maar dat was vroeger normaal. De eerste klap kwam van de wijnconsumptie in het land. Die is gehalveerd over de laatste 30 jaar. Dat waren de eerste tekenen dat het de verkeerde kant op ging."

Consequenties

"Er zullen veel wijnboeren verdwijnen", zegt Backx. Hij begon in 2000 met het verbouwen van wijn, toen waren er volgens hem zo’n 15.000 wijnboeren in het gebied. "Dat zijn er vandaag de dag nog 8000. Misschien dat er over de komende jaren nog maar 4000 over zullen zijn."

De Franse overheid probeert het tij te keren en heeft een aantal maatregelen genomen. "De overheid heeft nu een actie gemaakt en geld vrijgegeven voor mensen die wijngaarden weghalen, dus wortels worden uit de grond getrokken en zij krijgen daar een subsidie voor", legt Backx uit. "Het plan is om tien procent minder wijnstokken te hebben. Dat houdt dan ook in dat over de komende jaren mensen niet weer opnieuw wijnstokken daar kunnen gaan plaatsen."

Eigen overleving

Backx zag ook in zijn eigen verkoopcijfers dat mensen minder wijn consumeren. "Wij hebben in 2017 gezien dat het heel moeilijk werd. Toen hebben wij besloten om het roer om te gooien en te reduceren en eigenlijk te specialiseren op biodynamische en organische wijn", zegt hij. "We brengen er ook een kunst element voor, zodat een product totaal uniek is. Wij zijn niet afhankelijk van een economisch succesmodel, dan kan je er ook met andere ogen naar kijken. Toen kwam corona, toen hebben wij ook niet veel wijn verkocht, maar we kunnen overleven omdat we toen al die productie hadden teruggedraaid."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie