Buitenland
WNL

Wierd Duk: ‘Het Westen maakt steeds dezelfde fout, je kunt onze waarden niet opdringen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wierd Duk: ‘Het Westen maakt steeds dezelfde fout, je kunt onze waarden niet opdringen’

Het Westen maakt steeds dezelfde fout in conflictgebieden zoals Afghanistan, zegt opiniemaker Wierd Duk in WNL Opiniemakers. "Je kunt Westerse waarden niet opdringen aan samenlevingen die hele andere opvattingen hebben over mensenrechten, vrouwen, en de manier waarop een samenleving moet zijn ingericht. Je kunt ze helpen, maar je kunt ze niet dwingen."

Duk: "We hebben daar in principe niets te zoeken. Het Westen heeft in dat soort gebieden, waar eeuwenoude tradities bestaan, telkens gepoogd om ze de moderniteit in te trekken. Maar voor een groot deel bestaat daar een premoderne, tribale samenleving. Die is er totaal niet op ingericht om onze democratische, liberale rechtstaat te implementeren."

Universele waarden

"Het Westen denkt dat mensenrechten, democratie, en een liberale rechtstaat universele waarden zijn, maar dat is niet zo", zegt Duk. "Dat zijn waarden die hier in het Westen geldig zijn. Die hebben een hele ontwikkeling doorgemaakt door de eeuwen heen."

Grote delen van de vrouwelijke bevolking in Afghanistan zullen nu "in een gedepriveerde positie komen", erkent Duk. "Maar het is aan die samenlevingen zelf om zich te emanciperen en zich los te maken van dit soort tribaal denken. Elke keer als wij het proberen, via kolonialisme of interventies, loopt het uit op een gigantisch fiasco en kost het veel mensenlevens."

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie