Buitenland
NOS

Duizenden Haïtianen vluchten uit hoofdstad wegens bendegeweld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duizenden Haïtianen vluchten uit hoofdstad wegens bendegeweld

Duizenden mensen uit Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, vluchten wegens bendegeweld. In totaal zijn er al zo'n twintig mensen vermoord, waaronder een gezin met kinderen. De overheid grijpt niet in, het land lijkt 'verlamd'. Correspondent Nina Jurna doet verslag in het NOS Radio 1 Journaal.

Inwoners hoofdstad Haïti vluchten voor bendegeweld

Scholen en winkels dicht

Jurna vertelt waar het geweld vandaan komt. "Het is altijd onrustig in Haïti, zeker rondom de hoofdstad Port-au-Prince. Volgens experts zijn daar ongeveer 9 tot 10 criminele en gewelddadige bendes actief. Het geweld is nu de laatste tijd weer opgelaaid omdat met name twee grote en rivaliserende bendes elkaar keihard bevechten. Dat uit zich dus in extreem geweld."

Ook is de ernst van de situatie zo groot, dat scholen en winkels dicht zijn gegaan. "Je zou bijna zeggen dat het een soort oorlogssituatie is, want de toegang tot Port-au-Prince is bijna helemaal afgesloten. De stad is in isolement waar de burgers vooral slachtoffers van zijn. De scholen zijn dicht, winkels zijn dicht, er zijn branden gesticht. Mensen vluchten naar familieleden in veiligere steden en zelfs naar schuilplaatsen van de gemeenten. Maar dat geweld wordt nu steeds meer in rustigere wijken zichtbaar en daar wonen vooral ook veel buitenlandse hulpverleners. Er zijn heel veel internationale NCO's in Haïti die nu ook slachtoffer zijn.

Moord op President

Maar waarom zijn de bendes zo gevaarlijk en grijpt de politie niet in? Jurna vervolgt haar verhaal: "De bendes hebben heel veel wapens, moderne wapens. Het is een hele moeilijke strijd voor de nationale politie om dit tegen te gaan. Het gaat vooral om territoriumuitbreiding en om macht. De situatie in Haïti is een stuk erger geworden sinds de moord op de President Mois vorig jaar juli. Het is een moord die toen door huurlingen is gepleegd waarvan nog niet bekend is uit welke hoek die precies kwam."

"Daarna is er een soort machtsvacuüm ontstaan in Haïti en daar maken die bendes die er eigenlijk altijd al waren gebruik van. Zij hebben dus in die periode afgelopen jaar juli steeds meer macht gekregen. de Haïtiaanse politie probeert tegengewicht te geven, maar zij zijn eigenlijk niet sterk genoeg. Dat komt ook weer door die sterke wapens die de bendes hebben. Ze smokkelen die via de Dominicaanse Republiek Haïti binnen."

Ster advertentie
Ster advertentie