Buitenland
NOS

Is Poetin onder de indruk van de krachttaal van Britse premier Boris Johnson?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Poetin onder de indruk van de krachttaal van Britse premier Boris Johnson?

Het Verenigd Koninkrijk overweegt een groot aantal troepen, wapens, oorlogsschepen en vliegtuigen aan de NAVO aan te bieden die in Europa ingezet kunnen worden. Premier Boris Johnson wil daarmee een ‘duidelijke boodschap’ aan het Kremlin afgeven, zo zegt hij.

Is Poetin onder de indruk van plannen van de Britten om meer wapens naar Oost-Euopa te sturen?

Video niet beschikbaar

“Johnson wil laten zien dat het VK nog steeds een geduchte defensiemacht is, die altijd trouw aan de kant van de Amerikanen zal staan”, vertelt oud-Verenigd Koninkrijk-correspondent Hieke Jippes in NOS Met het Oog op Morgen.

Poetin

Rusland-deskundige Helga Salemon denkt niet dat de grote woorden van Boris Johnson Poetin veel zullen doen. “Het is eigenlijk al oud nieuws. Dat ze meer zouden sturen, maakte de minister van defensie al 18 januari bekend. Het is ook al weken aan de gang”, legt ze uit. Poetin hoopte vooral met zijn eisen de NAVO-landen uit elkaar te spelen. Met deze boodschap van Johnson, lijkt dat niet gelukt. “De NAVO toont zich goed aaneengesloten. Dat vindt Poetin niet leuk.”

Boodschap

Toch zal de boodschap van Johnson goed gebruikt worden door Poetin. De troepen die nu gestuurd zullen worden, door onder andere Engeland, worden neergezet als propaganda in Rusland. “Ze laten ze troepenopbouw zien en zeggen: kijk nou wie is hier nou de agressor?” Volgens Salemon maakt Poetin hiermee de weg vrij om later zelf een agressieve actie uit te voeren, toch denkt ze dat hij niet over zal gaan op oorlog. In ieder geval niet in de komende twee weken. “Xi Jingping heeft hem gevraagd geen roet te gooien in zijn Olympisch feestje.” Poetin wil namelijk niet zijn relatie met China op het spel zetten.

Sancties

Johnson zei ook dat het Verenigd Koninkrijk mogelijk met sancties zou komen. Dat gaat wel pijn doen bij Poetin, zegt Salemon. Vandaag worden er in het Britse parlement wat voorstellen gedaan voor sancties. Alleen denkt Jippes niet dat het hele bijtende sancties worden. Invloedrijke vrienden van Poetin hebben namelijk veel rijkdom ondergebracht in Londen. “De banden tussen Russisch verkeerd geld en de Britse gevestigde orde zijn een vaststaand feit. Dan wordt het heel moeilijk om sancties te treffen die de mensen raakt. Dat geld en die bankrekening krijg je echt niet weg”, vertelt Jippes.

OOG rusland n engeland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie