Buitenland
NOS

Trump schuldig bevonden van seksueel misbruik: 'Het is weer een eerste keer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump schuldig bevonden van seksueel misbruik: 'Het is weer een eerste keer'

De Amerikaanse oud-president Donald Trump is door een jury aansprakelijk gesteld voor seksueel misbruik en smaad in de zaak die schrijfster E. Jean Carroll tegen hem aanspande. Carroll ontvangt 5 miljoen dollar aan compensatie. Correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal:

Correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal

De jury stelde Trump niet aansprakelijk voor verkrachting, waar Carroll hem van beschuldigde. Carroll stelde in 2019 dat Trump haar midden jaren negentig heeft verkracht in de paskamer van een luxewarenhuis. "De jury acht verkrachting niet bewezen", aldus De Vries, "maar wel seksuele aanranding met geweld voor wat er destijds in die paskamer in New York is gebeurd."

Verjaard

"Daarnaast wordt hem ook smaad aangerekend, omdat hij de reputatie van het slachtoffer geschaad heeft door te beweren dat zij het verhaal verzonnen heeft", zegt De Vries. "Trump is overigens nergens schuldig voor verklaard, maar juridisch aansprakelijk gesteld. Dat komt doordat het hier niet om een strafzaak gaat, maar om een civiele zaak."

"Er hangt hem dus ook geen gevangenisstraf boven het hoofd. Dat is omdat de zaak verjaard is", weet De Vries. "Het incident gebeurde in 1996, toen iemand maar vijf jaar de tijd had om aangifte te doen van seksueel misbruik. Die verjaringstermijn is in 2006 opgerekt, maar dat was alsnog te laat voor de schrijfster en dus moest ze naar een civiele rechter stappen om haar gelijk te krijgen."

Eerste keer

Trump noemt het oordeel een 'schande'. Op Twitter zegt hij dat hij 'geen idee heeft wie deze vrouw is.' Ook zegt hij dat hij in hoger beroep gaat. De uitspraak vindt plaats te midden van Trumps campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die volgend jaar worden gehouden.

"Het is weer een eerste keer", zegt De Vries. "De eerste keer dat een oud-president en huidige presidentskandidaat juridisch aansprakelijk wordt gesteld voor aanranding, nadat hij eerder al werd aangeklaagd voor het betalen van zwijggeld aan een pornoster en nadat hij als allereerste president ooit tot twee keer toe werd ge-impeached."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie