Buitenland
VPRO

Cuba eist jaren cel tegen demonstrerende tieners

foto: Bárbara Farrat
  1. Nieuwschevron right
  2. Cuba eist jaren cel tegen demonstrerende tieners

Je bent scholier, gaat de straat op tegen de regering en krijgt 18 jaar cel aan je broek. Dit gebeurt in Cuba, waar momenteel honderden demonstranten voor de rechter komen.

VPRO BB Cuba

De 17-jarige Samuel Torres uit de provinciestad Holguin is een van de verdachten die een hoge celstraf kan krijgen. Samen met duizenden anderen ging hij vorig jaar juli spontaan de straat op tegen de crisis en voor meer vrijheid.

En nu slaan de machthebbers terug. Tijdens massaprocessen horen tieners en twintigers de aanklager tientallen jaren cel tegen hen eisen, onder wie ruim 50 minderjarigen. De aanklacht is geweldpleging, vernieling, sabotage of muiterij.

De verdachten mogen in de rechtszaal een advocaat en één familielid meenemen. De wanhopige moeders en echtgenoten verschijnen vervolgens op Facebook en Twitter. Ze smeken om gerechtigheid. En ook om aandacht van de VN, internationale mensenrechtenorganisaties, en de westerse ambassades.

De vrouwen worden zelf ook geïntimideerd. Wie teveel protesteert mag de zittingen niet meer bijwonen. Gisteren zijn in Cuba zeker zes familieleden opgepakt die riepen om vrijlating van hun broers en zonen.

Volgens een verklaring van het Cubaanse Openbaar Ministerie gaat alles volgens de regels: “De strafeisen zijn conform de ernst van de feiten, de mate van deelname en de schade aangericht aan de samenleving.” In een groot aantal zaken verdachten wordt de uitspraak op 11 februari verwacht.

Gerelateerde podcast

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie