Buitenland

Deze kunstenaar herdenkt de 79 doden van de Grenfell Tower-tragedie

foto: Dr. Livingston (Foto: Marcel Dekker)foto: Dr. Livingston (Foto: Marcel Dekker)
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze kunstenaar herdenkt de 79 doden van de Grenfell Tower-tragedie

[KRO-NCRV] Onder een tochtig viaduct, op steenworp afstand van de zwartgeblakerde Grenfell Tower, is in de voorbije maanden een bijzondere herdenkingsplek voor de 79 slachtoffers en nabestaanden van de brand ontstaan.

De muren zijn er behangen met verdriet en aanklachten. Er staan banken en er kunnen zelfs tegen een kleine vergoeding tweedehands boeken worden gekocht. Het beheer is in handen van kunstenaar dr. Livingston. Een bijzondere man die niet van plan is deze herdenkingsplek ooit nog te verlaten.

Piano spelen voor de doden

Op rustige dagen speelt Livingston graag piano onder het viaduct. Het klinkt onheilspellend, maar treft wel de sfeer van deze plek. "Hier wordt herdacht", zegt Livingston, "maar er is ook ruimte om boos te worden op de mensen met macht in dit land. Die doen veel te weinig voor de overlevenden van de brand. Kort na de ramp werd er snelle herhuisvesting beloofd, maar daar is amper iets van terecht gekomen. Schandelijk om mensen die het al moeilijk hebben zo te behandelen."

Hij gaat niet weg

Livingston woonde zelf niet in de toren ten tijde van de brand, maar is wel veel vrienden kwijtgeraakt. Daarom is hij ook hier. Om hen te herdenken, maar ook iedereen duidelijk te maken dat deze ramp te vermijden was. Dat is wat hij steeds weer bedenkt als hij de zwarte toren ziet aan de horizon. Hier weggaan doet hij niet. Dr. Livingston blijft net zolang onder het viaduct totdat recht is gedaan aan de overlevenden en nabestaanden van deze tragedie.

Beluister de hele reportage van Marcel Dekker hier terug:

Bewoners Grenfell Tower amper geholpen sinds de brand een half jaar geleden

Ster advertentie
Ster advertentie