Buitenland
VPRO

De Oeigoerse Rahima getuigde voor tribunaal in Londen: 'Eerste stap naar gerechtigheid'

foto: Anne Saenen
  1. Nieuwschevron right
  2. De Oeigoerse Rahima getuigde voor tribunaal in Londen: 'Eerste stap naar gerechtigheid'

In een achthonderd jaar oude kerk in Londen klinkt traditionele Oeigoerse volksmuziek. Niet direct de plek die je zou verwachten, maar het is hier dat zangeres en activiste Rahima Mahmut haar cultuur levende wil houden. Ze getuigde voor het 'Oeigoeren-Tribunaal' dat de acties van de Chinese overheid tegen de Oeigoeren genocide noemt.

“Muziek betekent voor Rahima vrijheid, omdat ze als het ware terug reist in de tijd”, vertelt correspondent Anne Saenen vanuit Londen. Maar deze muziek is in noordwest China niet meer gangbaar. “Alles wordt gecensureerd, ze moeten weten wat je zegt en wat de muziekteksten zijn”, zegt activiste Rahima Mahmut. Met haar familie heeft ze al lang geen contact meer gehad. En de telefoon wordt niet meer opgenomen. Een telefoontje uit het buitenland kan al betekenen dat je opgepakt wordt”, aldus Anne.

Oeigoeren in Xingjiang worden volgens de Chinese overheid in ‘heropvoedingskampen’ gezet, maar Rahima beschrijft een ander scenario. “Het zijn geen heropvoedingskampen, maar hersenspoelingcentra.” Daarom werkt zij mee aan het eerste, onofficiële Oeigoerse tribunaal dat zich in Londen buigt over bewijsmateriaal en getuigenissen. En toen was daar het oordeel: ‘misdaden tegen de menselijkheid’ en genocide. Rahima heeft gemengde gevoelens over de uitspraak. “Ik ben tevreden, maar het is slechts de eerste stap naar gerechtigheid."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie