Buitenland
WNL

Migrantenboten worden steeds voller: 'Binnenbanden dienen zelfs als reddingsvest'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Migrantenboten worden steeds voller: 'Binnenbanden dienen zelfs als reddingsvest'

In 2022 werden gemiddeld 38 personen op een rubberbootje aangetroffen, in 2019 ging het gemiddeld om tien migranten. De rubberboten worden dus steeds voller beladen. Mark Rutten van de Marechaussee vertelt in Het Misdaadbureau van Omroep WNL dat het nog erger kan: "We hebben al cijfers dat er zestig mensen op een boot zitten en dat zijn boten waar echt geen zestig mensen op kunnen."

#8 - Het Misdaadbureau: ‘Ze varen mensen de dood in, alleen voor het geld' (S02) - Het Misdaadbureau

De kwaliteit van de rubberboten waar smokkelaars gebruik van maken is ook ronduit waardeloos. Rutten vertelt: "De kwaliteit is heel divers. Als we praten over rubberboten, dan is het vaak rubber en meer niet. Soms kun je het niet eens een boot noemen." Bodems worden met tape aan elkaar geplakt, bodemplanken en dergelijke keurmerken ontbreken vaak.

Naast de boten voldoen ook de reddingsvesten meestal niet aan de voorwaarden. Tegenwoordig dienen binnenbanden zelfs als reddingsvest. Rutten legt uit: "Dat was voor ons ook een verrassing." Zijn Franse collega’s hadden dit al vaker aangetroffen. Over de mensen die materialen leveren aan de smokkelaars zegt hij: "Die mensen denken alleen maar aan geld. Niet over de gevolgen die ze hebben."

Mensen als handelswaar

Gerben Wilbrink, officier van justitie schrikt hier ook van. "In de rechtszaal benadrukken we bij de zitting hoe gevaarlijk dit is en waar die mensen aan bloot worden gesteld." Mensen worden volgens hem slechts gezien als handelswaar. "Het interesseert hen niet dat die mensen in levensgevaar worden gebracht."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie