Buitenland
KRO-NCRV

Bolsonaro en de 'nieuwe wereldwanorde'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bolsonaro en de 'nieuwe wereldwanorde'

Het afslaan van hulp bij het terugdringen van de Amazonebranden door de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, is 'ongebruikelijk' en 'vrij ernstig', zegt hoogleraar Rob de Wijk in Spraakmakers.

Hij mag natuurlijk als soevereine staat hulp afwijzen, zegt de hoogleraar internationale betrekkingen, maar deze afwijzing staat voor iets groters. Onze internationale betrekkingen zijn de afgelopen jaren gekenmerkt door samenwerking en solidariteit. Leiders als de Braziliaanse president moeten hier volgens de hoogleraar van de Universiteit Leiden niets van hebben.

Leefbare wereld

Daarmee ontrafelen ze volgens De Wijk alle verdragen en afspraken die we hebben om deze wereld leefbaar te maken. "In die zin is het vrij ernstig. Het past niet in het beeld dat we de afgelopen decennia met elkaar hebben opgebouwd om deze wereld leefbaar te houden."

De Braziliaanse president heeft een aantal argumenten om de hulp af te wijzen. Zo moet Europa zich niet met hen bemoeien, omdat ze zelf geen oerbossen meer hebben. Frankrijk houdt zich ook niet aan het klimaatakkoord van Parijs. Ook vindt Bolsonaro het idee om het Amazonegebied een bijzondere en beschermde status te geven bespottelijk en alle aandacht voor de branden overdreven.

Leer van onze fouten

De argumenten van de Braziliaanse president sneden een aantal jaar geleden hout, maar zijn in de huidige context achterhaald denkt De Wijk. "De afgelopen jaren is de CO2-discussie heel erg veranderd." We hebben inderdaad geen oerbossen meer in Europa, maar in plaats van Europa de les te lezen, zou Bolsonaro kunnen leren van de fouten die in het verleden gemaakt zijn, aldus De Wijk.

Wanorde

De Wijk ziet dat landen de afgelopen jaren in keiharde confrontatie tegenover elkaar komen te staan, in plaats van meer samen te werken. Hij vindt deze 'nieuwe wereldwanorde' zeer zorgelijk. "Alles wat ordenend was, stabiliteit gaf en economische groei bracht, wordt gesloopt vanwege binnenlandse politieke overwegingen. Dat zagen we in de jaren '30 van de vorige eeuw gebeuren en dat zien we nu weer gebeuren."



Stand.nl: Bolsonaro verzet zich terecht tegen de buitenlandse bemoeienis met het Amazonegebied

Ster advertentie
Ster advertentie