Buitenland
NOS

Ecuadoriaanse presidentskandidaat Villavicencio op campagne doodgeschoten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ecuadoriaanse presidentskandidaat Villavicencio op campagne doodgeschoten

De Ecuadoriaanse presidentskandidaat Fernando Villavicencio (59) is doodgeschoten bij een campagnebijeenkomst in de hoofdstad Quito. Dat meldt de huidige president Guilllermo Lasso in een verklaring. Er zouden ook gewonden zijn gevallen, het is onbekend hoeveel en hoe zij eraan toe zijn.

Ecuadoriaanse presidentskandidaat Villavicencio op campagne doodgeschoten

"Het gebeurde ongeveer om half zeven 's avonds op een school in het noorden van Quito, en Fernando Villavicencio was op dat moment aanwezig bij een campagnebijeenkomst. Op het moment dat hij het gebouw verliet werd hij door een aantal onbekenden aangevallen", vertelt Latijns-Amerikajournalist Jan Albert Hootsen in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij is drie keer In het hoofd geschoten daar. Dat liep vervolgens uit op een schietpartij, waarbij ook een van de mogelijke daders is overleden aan zijn verwondingen. Villavicencio is vervolgens heel snel met een ambulance naar een ziekenhuis in de nabije omgeving gebracht, maar helaas is hij daar overleden."

Daders

Er is nog niet veel duidelijk over de daders. "Behalve dat de president Guillermo Lasso op X een berichtje had gestuurd waarin hij volhield dat het om de georganiseerde misdaad zou zijn gegaan. En de omstandigheden lijken daar ook wel een beetje op te wijzen, want dit soort moorden komen in Latijns-Amerika, niet alleen in Ecuador, steeds vaker voor, en dit is eigenlijk ook wel een beetje de modus operandi van criminele bendes."

Criminele bendes

Criminele bendes zouden achter Villavicencio aan zijn gegaan omdat het een anticorruptiekandidaat was. "Dat is hij eigenlijk al zijn hele leven”, vertelt Hootsen. “20 jaar geleden, toen ik zelf in Ecuador woonde, stond hij daar al om bekend. Hij was toen nog journalist, later is hij de politiek in gegaan en hij heeft zich altijd zeer gekeerd tegen de corruptie en mogelijke banden tussen alle politici in het land, van Kamerleden tot aan presidenten, met de georganiseerde misdaad." Volgens Hootsen zorgde dat ervoor dat zijn platform een bedreiging zou vormen voor corrupte politici en criminele bendes.

Politieke moorden

Het is niet de eerste keer dat er een politicus is vermoord in het land. "Het land heeft een hele lange geschiedenis, een hele tragische geschiedenis van uiterst gewelddadige verkiezingen waarbij zowel politieke actoren als de georganiseerde misdaad als lokale potentaatjes met grof geweld tegen elkaar op hebben genomen."

Hootsen vertelt ook dat de politieke moorden in het beeld van politiek geweld in Latijns-Amerika passen. Het politieke geweld in de regio is in de afgelopen jaren toegenomen. "Mexico heeft een aantal jaren geleden verkiezingen gehad en daarbij zijn meer dan 100 kandidaten destijds vermoord. Vrijwel allemaal waarschijnlijk door de georganiseerde misdaad. Het gebeurt in Colombia. Het gebeurt in Argentinië, het gebeurt in Uruguay, het gebeurt eigenlijk overal. Ook in Brazilië, waar een aantal jaar geleden een belangrijke presidentskandidaat is vermoord. Het is een situatie die heel erg uit de hand dreigt te lopen In de hele regio. En Ecuador maakt daar helaas ook een onderdeel van uit."

Verkiezingen

De moord op Villavicencio zal volgens Hootsen geen invloed hebben op de komende verkiezingen in het land. "Het zou voor president Lasso wel heel erg brutaal zijn als hij nou zou besluiten om de verkiezingen uit te stellen. Hij heeft die verkiezingen nota bene uitgeschreven, omdat hij dreigde te worden afgezet door het Parlement", legt hij uit. "Dus als hij deze moord nu zou aangrijpen om iets aan de verkiezingen te veranderen, dan is de kans levensgroot dat het hele land in opstand komt en hem beschuldigt van machtsmisbruik en het misbruiken van een tragedie om zijn eigen machtspositie door te laten lopen, terwijl hij eigenlijk geen enkele steun meer heeft."

RJN ecuador

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie