Buitenland
VPRO

Max The Miracle Dog verovert Britse harten

foto: Facebook Max Out in the Lake District - Kerry Irving
  1. Nieuwschevron right
  2. Max The Miracle Dog verovert Britse harten

Een Engelse springerspaniël wist met zijn wandelingen honderden Britse harten te veroveren in de donkere dagen. Max de therapiehond is inmiddels overleden, maar zijn nalatenschap duurt voort, vertelt Verenigd Koninkrijk-correspondent Anne Saenen in Bureau Buitenland.

vpro bb 2012 uitgelicht wonderhond

Wonderhondje

Max The Miracle Dog. Zo wordt hij genoemd in het Verenigd Koninkrijk. Het hondje wist namelijk het leven te redden van zijn Britse baasje Kerry Irving, die na een auto-ongeluk helse pijnen in zijn rug kreeg. Hij kwam in een depressie terecht. Max wist hem op te vrolijken en werd al snel therapiehond genoemd. ''Op een dag wilde Kerry een foto maken tijdens een van de wandelingen met Max toen hij per ongeluk een Facebook Live maakte'', zei Saenen. ''Tot zijn verbazing keken veel van zijn vrienden mee hoe Kerry samen met Max langs het Lake District in Cumbria wandelde.'' Zo werd Max al snel een virtual therapy dog tijdens de donkere quarantainedagen in 2020 en 2021.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geld inzamelen

Sindsdien maakte Kerry twee livestreams per dag en werd Max wereldberoemd. Twee andere honden voegden zich aan de wandelingen toe. De drie musketiers werden ingezet voor liefdadigheidsinstellingen en haalden veel geld op. Zo haalde een wandeling net voor Max zijn dood nog 120.000 pond op. Daarmee kon een noodambulance-voertuig in Noord-Engeland voor een liefdadigheidsinstelling gekocht worden.” Met een foto van Max zijn pootafdruk op de achterbak wordt het voertuig ingezet in Noord-Yorkshire, Cumbria en langs de Schotse grenzen, en opereert de brigade in speciale gebieden met veel kliffen en gevaarlijke bruggen.

foto: GNAAS

Liefdadigheidstraditie

''Ten eerste staan Britten bekend als enorme hondenvrienden'', zegt Saenen. ''Dit bijzondere verhaal laat heel mooi zien hoe de liefdadigheidsinstellingen en het inzamelen van geld heel belangrijk zijn voor de Britten. Zeker nu het met het Verenigd Koninkrijk economisch gezien vreselijk slecht gaat, merk ik om mij heen dat de Britse samenleving terugvallen op giften en goede doelen. Die liefdadigheidstraditie, samen met de liefde voor honden in het Verenigd Koninkrijk, zijn verworven in de samenleving hier.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie