Buitenland
KRO-NCRV

100 dagen Joe Biden: hij wil geschiedenis schrijven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 100 dagen Joe Biden: hij wil geschiedenis schrijven

Uit de eerste honderd dagen van de president Joe Biden blijkt weinig van de bijnaam die voorganger Trump hem gaf. Sleepy Joe heeft in korte periode ambitieuze plannen gelanceerd. Amerika-kenner Rutger van der Hoeven zag dat hij steeds groter is gaan denken. "Hij is uit op historisch presidentschap."

Vrijdag 30 april zit de democratische president Joe Biden precies honderd dagen in het zadel. Een symbolisch moment in de Amerikaanse politiek volgens Rutger van den Hoeven die ook historicus en journalist bij de Groene Amsterdammer is. Sinds president Roosevelt is dit het eerste echte meetmoment van een nieuwe president.

Enorme besluiten

Biden heeft al enorme besluiten genomen: hij gaat gigantische bedragen uitgeven aan coronasteun en vaccinaties, hij heeft plannen gelanceerd voor immigratie en klimaat en de infrastructuur in de Verenigde Staten.

Toch zegt een goede (of een slechte) start weinig over het verloop van de rest van het presidentschap. "Zo blijkt het niet te werken", zegt Van der Hoeven. “Clinton had desastreuze honderd dagen, maar werd daarna vrij probleemloos herkozen”, aldus Van der Hoeven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Samenwerken

Waar Obama zijn eerste honderd dagen zocht naar de samenwerking met de Republikeinen, trekt Biden zijn eigen plan. "Hij en Obama hebben geconcludeerd dat Obama de fout heeft gemaakt om in die eerste dagen te willen samenwerken met de Republikeinen."

Door die samenwerking heeft Obama een pakket maatregelen om de VS uit de economische crisis te helpen verkleind. Daardoor duurde het economische herstel langer en dat heeft waarschijnlijk bijgedragen aan het verlies van congresverkiezingen in 2010.

Quote

Biden heeft geconcludeerd dat met deze Republikeinen niet valt samen te werken

Republikeinen

"Biden heeft geconcludeerd dat er met deze Republikeinen op geen enkele manier valt samen te werken", zegt Van der Hoeven. Dat blijkt volgens de Amerikakenner uit het stemgedrag van de Republikeinen in het Congres.

Geen van hen stemden in met steunpakket dat Biden wil lanceren om het land uit de coronacrisis te helpen. Een plan dat ook populair is onder Republikeinse kiezers. "Hij heeft kennelijk geconcludeerd dat hij zijn eigen plan moet trekken. Dat betekent grootste plannen en dat de regering er vol ingaat."

Rutger van der Hoeven over de eerste 100 dagen van Joe Biden als president

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie