Buitenland
KRO-NCRV

Tien jaar na de verdwijning is vlucht MH370 nog altijd spoorloos: 'Meer dan frustrerend'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tien jaar na de verdwijning is vlucht MH370 nog altijd spoorloos: 'Meer dan frustrerend'

Op 8 maart 2014, exact tien jaar geleden, steeg vlucht MH370 vanuit Kuala Lumpur op richting Bejing. Na 38 minuten verdwijnt het toestel van de radar en is tot op de dag van vandaag spoorloos. Rob Luijnenburg is oud-directeur bij bodemonderzoeker Fugro, dat drie jaar naar het wrak zocht. "Toen na drie jaar de stekker uit de zoektocht werd getrokken was dat meer dan frustrerend", blikt hij nu terug bij Spraakmakers.

10 jaar later: vlucht MH370 nog altijd vermist

Rechtsomkeert

Het vliegtuig verdween die bewuste dag van de radar boven de Golf van Thailand. Aanvankelijk werd daar gezocht, maar na nieuwe info werd het zoekgebied verplaatst. "In de loop van de week na de verdwijning kwam de overheid van Maleisië met het bericht dat de radar van hun luchtmacht een spoor van het vliegtuig had gevonden", vertelt Luijnenburg. "Daaruit bleek dat na de verdwijning het vliegtuig rechtsomkeert had gemaakt, terug over het Maleisisch schiereiland en vervolgens in de richting van de Indische oceaan. Daar was het vliegtuig opnieuw van de radar verdwenen."

3,5 keer Nederland

De Australische overheid schakelde het bedrijf, waar Luijnenburg werkzaam was, in om in een bepaald stuk van die Indische Oceaan te gaan zoeken. "Er werd een zoekgebied gemaakt van 120.000 vierkante kilometer, dat is grofweg 3,5 keer de oppervlakte van Nederland", aldus Luijnenburg. Voor de onderzoekers werd het een speld in een hooiberg. Met speciale mini-onderzeeërs, die gebruik maakte van sonar, werd de zoektocht begonnen. Een operatie die jaren in beslag zou nemen, helaas zonder resultaat.

Maar hoewel MH370 niet werd gevonden, vonden de onderzoekers wel een hoop andere dingen op de diepe bodem. "We vonden minstens twee wrakken van schepen die verloren gingen rond de Eerste of Tweede Wereldoorlog. Daarnaast ontdekte we ook twee vulkanen, een diepe canyon en een hoge muur die wel duizend meter omhoog stak."

'Je moet realistisch zijn'

Toch bleef MH370 onvindbaar en werd in 2017 de stekker uit de zoektocht getrokken. "Dat was meer dan frustrerend", zegt Luijnenburg. "Zeker voor de nabestaanden." Hij wijst hierbij op de constante onzekerheid voor hen: "Toen er bij Oost-Afrika brokstukken werden gevonden, was er ook daadwerkelijk bewijs dat het vliegtuig is neergestort. Zelfs dat was in die tijd onzeker." Maar de oud-directeur is ook realistisch: "Je moet op een gegeven moment inzien dat het te groot en te veel wordt. Je kan moeilijk de hele Indische Oceaan onderzoeken."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie