Buitenland
NOS

VS stelt inreisverbod in voor Europese landen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. VS stelt inreisverbod in voor Europese landen

De Verenigde Staten voeren een inreisverbod in voor 26 Europese landen, inclusief Nederland. De noodmaatregel gaat zaterdag om 04.59 uur Nederlandse tijd in en is bedoeld om de uitbraak van het coronavirus in de VS te beperken. Het verbod blijft dertig dagen van kracht, zo maakte president Trump bekend.

Hij zei aanvankelijk in zijn toespraak dat ook het vrachtvliegverkeer wordt getroffen - maar op Twitter corrigeerde hij later dat de handel toch ongemoeid blijft: "De maatregel stopt alleen mensen, niet goederen."

"Hij heeft ook wat binnenlandse maatregelen aangekondigd", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Bijvoorbeeld leningen aan kleine bedrijven die in nood dreigen te komen en hij heeft het over een verlaging van de loonbelasting gehad. Ook financiële steun aan werknemers die besmet zijn en niet meer kunnen werken kwam ter sprake."

Ruwweg alle EU-landen

Het inreisverbod geldt specifiek voor niet-Amerikanen die in de veertien dagen voor vertrek in een of meerdere Schengenlanden zijn geweest. Dat zijn ruwweg alle EU-landen plus Zwitserland en Noorwegen. Het Verenigd Koninkrijk is geen Schengenland en daarom mogen reizigers die daar vandaan komen de VS nog wel in. Op de Rijksoverheid-website vind je een lijst van alle 26 Schengenlanden.

Er zijn een aantal uitzonderingen op het reisverbod, zoals voor Europeanen die directe familie hebben in de VS. Ook Amerikaanse burgers mogen terugreizen vanuit Europa, op voorwaarde dat ze vooraf gescreend zijn op het virus.

VS stelt inreisverbod in voor Europese landen vanwege corona-uitbraak

Speciaal ingelaste uitzending coronavirus

Vanaf 14:45 staat NPO Radio 1 in het teken van de onrust over het coronavirus. Luisteraars kunnen hun vragen stellen aan experts. Dat kan via de NPO Radio 1 app, via #coronavragen op Twitter en via coronavragen@nos.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie