Buitenland
VPRO

Niet Spanje maar Mexico wint de titel van 's werelds beste paella

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet Spanje maar Mexico wint de titel van 's werelds beste paella

Tijdens het internationale paella-kampioenschap in Spanje vielen de Spanjaarden, opmerkelijk genoeg, buiten de prijzen. Twee Mexicaanse chefs gingen er met de hoofdprijs vandoor en zelfs de overige podiumplekken waren niet aan de Spanjaarden besteed, deze gingen naar een Chinese en Duitse chef. "Erg pijnlijk voor de Spanjaard, die de enige ware paella-kenner meent te zijn", vertelt Carlijn Teeven in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht - Spanje met Carlijn Teeven

Paella perikelen

“Viva México!”, schreeuwden de Mexicanen van geluk toen zij de eerste prijs van de 61e editie van het Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca in ontvangst mochten nemen. Wat tot groot ongeloof heeft geleid bij de Spaanse media. Het is niet de eerste keer dat een paella-schandaal het Spaanse nieuws haalt. “Het land was te klein toen TV-chef Jamie Oliver het aandurfde om chorizo in de paella te gooien”, vertelt Teeven. Chorizo hoort natuurlijk absoluut niet thuis in het traditioneel Spaanse gerecht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Paella gaat de grens over

Maar hoe Spaans is de paella nog als chefs van andere landen het gerecht beter kunnen maken dan Spaanse chefs? Tussen de rook en hitte van het drukbezochte culinaire straatfeest trokken de stands van de Japanse en Zuid-Koreaanse chefs de meeste aandacht. "In Korea schijnt paella een regelrechte hit te zijn. Een verslaggever van de Spaanse krant El País zag tijdens zijn bezoek aan de wedstrijd overeenkomsten tussen paella en voetbal: iedereen denkt er wat van te weten en wil dat ook laten zien", vertelt Teeven.

Eeuwenoude tradities

Voor de ambitieuze thuiskok die zich een poging tot het klassieke Valenciaanse gerecht wil wagen kan dus het beste de eeuwenoude Spaanse tradities volgen. Paella wordt traditioneel bereid op hout van de sinaasappelboom, met onder andere kip, konijn, bonen, slakken en artisjok. Maar het allerbelangrijkste is de structuur van de rijst. Het mag zeker niet te zompig zijn, maar ook net niet aangebrand. Het lekkerste is als de rijst op de bodem van de pan lekker knapperig is en je het er met een lepel vanaf kunt schrapen.

En mocht je nou geen bekende tv-persoonlijkheid zijn dan kan je gelukkig thuis het controversiële chorizo paella-recept van Jamie Oliver heus wel een keer proberen zonder de Spaanse media over je heen te krijgen. Want dat klonk stiekem toch wel erg lekker!

En voor wie het liever bij traditioneel houdt, hier en hier nog een paar heerlijke recepten.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie