Buitenland
NOS

Nieuwe militaire samenwerking tussen VS, VK en Australië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe militaire samenwerking tussen VS, VK en Australië

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk sluiten een samenwerkingsverband met Australië over van het delen van geavanceerde technologieën. Dat hebben president Biden en de premiers Johnson en Morrison bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie. In het NOS Radio 1 Journaal gaf correspondent Lucas Waagmeester duiding bij dit nieuws.

Onder de naam AUKUS gaan de drie landen informatie en kennis delen op het gebied van kunstmatige intelligentie en defensie. "Met name krijgt Australië hulp van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om nucleaire onderzeeboten te bouwen. Die boten hebben geen nucleaire wapens aan boord, maar een nucleaire aandrijving. Zo kan de onderzeeër geruisloos door de oceaan bewegen", legde correspondent Lucas Waagmeester uit. "De technologie is zeer geavanceerd en ook zeer gevoelig. Amerika heeft die kennis jarenlang alleen met het Verenigd Koninkrijk gedeeld."

Strategische zet tegen China

Het pact wordt gezien als een zet van de bondgenoten om een front te vormen tegen China, de opkomst van China op het gebied van defensietechnologie terug te dringen en gezamenlijk een technologische supermacht te vormen. "Het wordt niet hardop gezegd, maar de nieuwe samenwerking is een strategische zet tegen China. President Biden wil Amerikaanse allianties in Azië versterken om zich op te kunnen werpen tegen de invloed van China", aldus Waagmeester.

"De samenwerking plaatst Australië ook nadrukkelijker in het machtsspel daar. Er wordt in feite een pion op het speelbord gezet. Australië is economisch zeer afhankelijk van China, maar kiest nu militair-strategisch behoorlijk partij tegen China. Dus dat is wel spannend."

Defensie VS

Ster advertentie
Ster advertentie