Buitenland
VPRO

Amerikanen voeren verhitte juridische strijd om abortuspillen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikanen voeren verhitte juridische strijd om abortuspillen

In de VS zijn abortuspillen inzet van een juridische strijd. Verwacht wordt dat het Amerikaanse Hooggerechtshof morgen een uitspraak zal doen over deze medicatie. Worden de mogelijkheden voor Amerikaanse vrouwen om een abortus te ondergaan straks nog verder ingeperkt? Amerika-kenner Laila Frank vertelt erover in Bureau Buitenland.

De abortuspil is onderwerp van heftige juridische strijd VS

Verhit debat

Het Amerikaanse abortusdebat was al vrij verhit nadat het Hooggerechtshof vorig jaar besloot dat staten voortaan zelf mogen bepalen of ze abortus toestaan. Nu wordt er ook een juridische strijd gevoerd om abortuspillen. Een rechter in de staat Texas wilde die abortuspillen verbieden, en nu ligt de zaak dus bij de hoogste rechters.

"Het gaat om een pil in combinatie met een ander medicijn om de zwangerschap af te breken. 52 procent van alle zwangerschappen die worden afgebroken in Amerika gebeurt met hulp van die medicatie", vertelt Laila Frank.

Tekort aan gynaecologen

Sinds de uitspraak van het Hooggerechtshof vorig jaar is abortus na zes weken zwangerschap verboden in dertien staten in Amerika, ook bij incest en verkrachting, vertelt Frank. "In zo’n dertien andere staten is de toegang tot abortus beperkt. En op andere plekken is abortus toegankelijk of zelfs verruimd."

Dat heeft ertoe geleid dat klinieken in staten waar abortus is toegestaan, worden overvraagd. Vrouwen uit staten waar abortus is verboden, en die voldoende financiële middelen hebben, zijn afgereisd naar staten waar abortus wel is toegestaan. "Ook zien we dat in staten waar abortus beperkt of verboden is, een tekort is ontstaan van gynaecologen, waardoor ook andere zorg wordt beperkt."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie