Buitenland
NOS

Hoe staat Kameroen er anno 2022 voor?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe staat Kameroen er anno 2022 voor?

Vandaag is een belangrijk voetbaltoernooi begonnen in Afrika. Namelijk de Afrika Cup. Dat speelt zich dit jaar af in Kameroen. Een goed moment om het land onder de loep te nemen. Hoe gaat het met het land anno 2022?

Hoe staat Kameroen er politiek, sportief en cultureel voor?

“Voetbal is een taal die iedere Afrikaan spreekt”, vertelt zangeres en Kameroense Ntjam Rosie in NOS Met het Oog op Morgen. De Afrika Cup maakt veel los in het land.

Sport

Mensen uit Kameroen zijn blij dat het toernooi er is. Dat vertelt Rosie. Ze is geboren in Kameroen, woont nu in Nederland, maar heeft nog veel contact met mensen uit het land. “Het leeft ontzettend. Het is een hele grote eer als je dit als land mag hosten.”

Het heeft wat jaren geduurd voordat de Afrika Cup naar het land kwam. Oorspronkelijk zou dat al in 2019 gebeuren, maar door organisatorische problemen is dat niet doorgegaan. Toen werd de Afrika Cup gehouden in Egypte. In 2021 wilde Kameroen het toernooi weer houden, maar corona gooide toen roet in het eten. Nu, in 2022, kan het wel doorgaan. Volgens journalist Arne Doornebal zetten ze alles op alles om hun zaken op orde te hebben. “Het was wel een blamage dat het naar Egypte ging. Dus nu wordt er alles aan gedaan om het klaar te hebben.”

Verenigen

In politieke sferen is het land, volgens Doornebal, een beetje verdeeld. Een deel van het land spreekt Frans en een deel spreekt Engels. “In 2016 was er een gewapende opstand in het Engelstalige gedeelte. Mensen willen afscheiden.” Door de Afrika Cup worden er wedstrijden in het Engelssprekende gedeelte gespeeld. Dat gebeurt niet zomaar. “Het heeft toch een beetje als doel om het land te verenigen.” Maar toch is er enige bezorgdheid. “Iedereen houdt zijn hart vast of er niet iemand onrust wil stoken”, vertelt hij.

Rosie herkent de zorgen die heerst onder de mensen, maar ze ziet ook hoop. “Sommige mensen zeggen: ja maar dit is juist goed. Het is saamhorigheid. Ze willen een beetje luchtigheid en niet denken aan de oorlog.” Ze denkt dat het voetbaltoernooi een mooie kans kan zijn voor het land. “Voetbal is een taal die iedere Afrikaan spreekt. Ik hoop dat de saamhorigheid gaat overwinnen in Kameroen”, legt ze uit.

OOG kameroen echt

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie