Buitenland

Kinderprostitutie Indonesië: 'Ik vond mijn dochter in kamertje met klanten'

foto: Edwin Mooibroekfoto: Edwin Mooibroek
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderprostitutie Indonesië: 'Ik vond mijn dochter in kamertje met klanten'

[KRO-NCRV] In Indonesië werken 195.000 kinderen in de seksindustrie. Met speciale teams worden minderjarige prostituees en hun klanten opgespoord. Dat gebeurt onder meer in Surabaya. Correspondent Edwin Mooibroek ging met zo'n team van Terre des Hommes mee. Dit is wat hij aantrof.

Het is half 11 's avonds in een groot park in Surabaya. Het is druk. Mensen zitten op bankjes met elkaar te kletsen, kinderen spelen. "We gaan hier op zoek naar kinderen die het slachtoffer worden van seksuele uitbuiting", vertelt 'M', een van de onderzoekers van het Surabaya Children Crisis Center (SCCC), wiens naam we op zijn uitdrukkelijke verzoek niet noemen.

"We observeren hier. We kijken of er minderjarigen zijn. En we proberen erachter te komen waar ze over praten. Als het verdacht is, dan volgen we ze."

Daders opsporen

Het SCCC maakt gebruik van informanten. Een van hen is ook in het park. "Het ziet er hier heel normaal uit, maar als je hier net als ik bijna elke avond komt, dan zie je dat er prostitutie is, ook door minderjarigen. Die worden hier opgepikt. Het park ligt heel strategisch, omringd door veel hotels."

"Als we zien dat een minderjarige wordt meegenomen naar een hotel schakelen we de politie in", zegt M. "Het is ingewikkelder als ze naar een huis gaan. Dan volgen we ze en proberen we erachter te komen wie het slachtoffer is. Op die manier kunnen we ook daders opsporen."

Kamertje met klanten

Een van de slachtoffers van seksuele uitbuiting is de dochter van een taxichauffeur. "Mijn 14-jarige dochter had iemand ontmoet via Facebook en vervolgens was ze een paar dagen zoek", vertelt hij achter het stuur van zijn taxi. "Ik ben gaan zoeken op prostitutieplekken in Surabaya. Ik heb mijn dochter uiteindelijk gevonden in een kamertje met klanten. Ze gaat nu gelukkig weer naar school."

Prostituees zijn de broodwinners

Kinderen die worden bevrijd uit de prostitutie in Surabaya worden opgevangen in een speciaal tehuis. Daar worden ze psychologisch en juridisch begeleid.

"De kinderen verblijven hier tijdelijk, vertelt Rini Murwahyuni van Terre des Hommes Nederland. "Er zijn verschillende redenen waarom kinderen in de prostitutie belanden. Een van de belangrijkste is armoede. Ze komen uit arme families en worden de broodwinner. Vaak weten de ouders er ook van. Ook komt het voor dat minderjarigen het doen omdat ze dure spullen willen kopen. Hier in Surabaya zijn de klanten lokaal. Ze gaan naar massagesalons of karaokebars waar ze de kinderen ontmoeten."

Luister hier naar de reportage:

Terre des Hommes Indonesië gaat strijd aan tegen kinderprostitutie

Ster advertentie
Ster advertentie