Buitenland
VPRO

'Ooit heeft hier een oorlog plaatsgevonden'

foto: EPA/Abdul Mohammadfoto: EPA/Abdul Mohammad
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ooit heeft hier een oorlog plaatsgevonden'

De Iraans-Koerdische schrijver Behrouz Boochani kreeg donderdag voor een maand een visum in Nieuw-Zeeland. Voor het eerst in zes jaar kon hij daardoor Papoea-Nieuw-Guinea verlaten, waar hij vastzat in een asiel­gevangenis op eiland Manus.

Dat eiland klinkt misschien niet als je grootste nachtmerrie: een tropisch, vulkanisch eiland op zo'n 200 kilometer afstand van Papoea-Nieuw-Guinea. Maar dat is het wel. Duizenden vluchtelingen waren in bootjes onderweg naar Australië maar kwamen daar nooit aan, maar belandden in erbarmelijke omstandigheden jarenlang in een vluchtelingenkamp.

Boek via WhatsApp

In de vierdelige radioserie Berichten uit Manus Prison hoor je het verhaal over het leven in het kamp, door de ogen van de vluchtelingen, door de ogen van Boochani, die er in het geheim een boek over schreef en die via WhatsApp naar de buitenwereld stuurde. Bureau Buiteland-verslaggever Edwin Koopman maakte er een radiobewerking van.

Luister hier het vierde en laatste deel terug, over een revolte onder de vastgezette vluchtelingen. Zij eisen met een demonstratie in het kamp duidelijkheid over hoelang ze daar nog moeten blijven.

Berichten uit Manus Prison deel 4: De opstand

Van de tweeduizend vluchtelingen die vastzaten op Manus of andere eilanden zijn de meesten inmiddels opgenomen door andere landen, zoals de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. De resterende driehonderd verblijven sinds enkele weken in Port Moresby, in afwachting van asielpapieren.

Berichten uit Manus Prison

Ben je benieuwd naar de audiobewerking en radioserie die naar aanleiding van het boek van Boochani werd gemaakt? Luister hier alle afleveringen terug.

Berichten uit Manus Prison: het kamp (Deel 1)

Berichten uit Manus Prison: Regels zijn regels (Deel 2)

Berichten uit Manus Prison: Dan nog liever dood (Deel 3)

Bureau Buitenland zond afgelopen weken de serie Berichten uit Manus Prison uit. Een audiobewerking van het boek No friend but the mountains. Naar aanleiding van deze serie werd er gedebatteerd over de (on)mogelijkheid van een humaan Europees migratiebeleid. Journalist Linda Polman, migratiedeskundige Hein de Haas en Tweede Kamerlid Joël Voordewind (CU) waren te gast in De Balie in Amsterdam. Luister dat debat hier terug:

Live debat: naar een nieuw en humaan Europees migratiebeleid

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie