Buitenland
NOSNTR

Waarvoor is het Oekraïnesteunpakket van 50 miljard euro bedoeld?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarvoor is het Oekraïnesteunpakket van 50 miljard euro bedoeld?

Op de agenda van de EU-top stonden dus twee belangrijke punten voor Oekraïne: onderhandelingen om toe te treden tot de EU, én een steunpakket van 50 miljard euro. Dat eerste punt leverde voor Oekraïne succes op: die onderhandelingen gaan beginnen. Maar over punt twee, de steun, wordt in januari verder gepraat. Waar is het geld eigenlijk voor bedoeld in Oekraïne?

Waarvoor is het Oekraïnesteunpakket van 50 miljard euro bedoeld?

"De blijdschap overheerst. Lidmaatschap is voor Oekraïners iets heel fundamenteels. Het betekent een breuk met het verleden dat door Rusland gedicteerd werd", vertelt verslaggever Kysia Hekster in Nieuws en Co. "Vandaag sprak ik heel veel mensen die daar blij over waren en dan zeiden ze: tuurlijk is het vervelend dat die 50 miljard er voor de komende jaren nog niet is, maar ze zijn wel optimistisch dat het alsnog gaat komen."

50 Miljard

Het steunpakket van 50 miljard euro is niet bedoeld als militaire steun. "Het is geld dat ze nu al krijgen, die 50 miljard is een voortzetting van wat ze nu al aan macrosteun krijgen vanuit Brussel. Dat geld houdt een groot deel van het overheidsbestel in stand. Het is vooral belangrijk voor de economische stabiliteit van het land", legt Hekster uit. "Sinds vorig jaar wordt er elke maand anderhalf miljard overgemaakt naar Kyiv."

Mensen zoals leraren, verpleegsters en ambtenaren worden van dit bedrag betaald. "Ergens in de komende dagen krijgt Kyiv dat geld ook weer en de wetenschap dat dat geld iedere maand komt, zorgt voor veel rust op de financiële markten. Omdat de EU dat garandeert, kan Oekraïne zelf meer geld uitgeven aan de oorlog, zoals aan de salarissen van militairen."

Onzekerheid in de toekomst

Mocht in januari blijken dat het steunpakket wordt stopgezet, zou dat grote economische onzekerheid betekenen, zegt Hekster. "De salarissen zouden betaald moeten worden en als dit geld wegvalt, dan moeten ze hier op een andere manier aan geld zien te komen. Dat levert grote gaten op in de begroting."

"Economen zeggen dan dat de nationale bank van Oekraïne genoodzaakt zal zijn om geld erbij te drukken. We weten allemaal wat er dan gebeurt, er komt enorme hyperinflatie. Voor mensen wordt alles ongelofelijk veel duurder en kan de economie ook instorten, omdat de overheidsfinanciën uit balans raken. Daarom is die macrosteun ook zo belangrijk."

Op tijd praten

In januari wordt er verder gepraat over het steunpakket. Kan Oekraïne wel zo lang wachten? Volgens Hekster heeft het land wel wat beweegruimte, zo’n twee maanden. "Daarna kan het vrij snel een acuut probleem worden. Het is dus wel zaak dat de EU-leiders het erover eens worden, op wat voor manier dan ook. Anders wordt het hier lastig, ook omdat de steun vanuit Amerika onder druk staat", legt ze uit.

"Oekraïne kan deze oorlog niet voeren zonder Westerse steun. Zowel financieel als in wapensteun zijn ze afhankelijk van het Westen. Als die uitblijft, moeten ze stoppen met vechten. Je hoort daar heel veel zorgen over. Ook op straat. Dan zeggen ze: dan zouden alle doden van de afgelopen jaren voor niets zijn gevallen."

NC steunpakket

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie