Buitenland
NOS

Het rommelt in de Duitse regering, hoe komt dat?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het rommelt in de Duitse regering, hoe komt dat?

Het rommelt in de regering in Duitsland. Dat heeft alles te maken met een financieel tekort van zo'n 60 miljard, dat ontstond na een uitspraak van de rechter. Maar er is meer aan de hand. Wiebke Pittlik van het Duitsland Instituut vertelt over de spanningen in de regering in NOS Met het Oog op Morgen.

Morgen is de regering precies twee jaar onderweg, in die periode hebben ze best veel gedaan, vertelt Pittlik: "Onlangs is becijferd dat ze meer dan de helft van de voornemens uit het regeerakkoord ze al hebben uitgevoerd of in ieder geval in gang hebben gezet, dus eigenlijk zijn ze best wel effectief, maar dat is niet het beeld dat de Duitsers ervan hebben. Ze zijn heel erg onpopulair in de peilingen."

60 miljard

Een enorme dreun voor de regering was een financieel tekort van 60 miljard euro dat ontstond na een uitspraak van het Constitutioneel Hof. "De regering heeft 60 miljard uit een speciaal noodfonds voor de coronapandemie destijds niet helemaal gebruikt. Dat hebben ze toen eigenlijk omgeleid naar een klimaat- en transitiefonds om de economie te moderniseren en naar een klimaat neutrale economie toe te gaan. En daarvan heeft het Hof dus gezegd: dat had niet zo gemogen, dat geld gewoon omlabelen."

Dit zorgt voor de regering voor een acuut probleem: "Er is ook gelijk uitgevaardigd dat alle ministeries geen nieuwe betalingsverplichtingen mogen aangaan, dus dat is best wel vergaand. Ze verzekeren ook wel dat al het lopende gewoon doorgaat, dus het zal niet zo zijn dat ineens overheidsdiensten moeten sluiten, maar op het moment ligt alles even stil en moeten ze eerst onderling onderhandelen hierover."

Het rommelt in de Duitse regering

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie