Buitenland
VPRO

Toestroom Cubanen groter dan gedacht

foto: Edwin Koopmanfoto: Edwin Koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. Toestroom Cubanen groter dan gedacht

In januari kwam een recordaantal van 155 Cubanen op Schiphol aan om asiel aan te vragen, een nieuw record na de plotselinge toename eind 2017. Een enkeling krijgt asiel, de overigen blijven vaak illegaal in de Europese Unie, zo blijkt uit onderzoek van het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland.

Cubanen zijn na Syriërs uitgegroeid tot de grootste groep vluchtelingen die asiel aanvraagt in Nederland. In de meeste gevallen gaat het om homoseksuelen en transgenders die zeggen te worden vervolgd in eigen land.

LGBTI-activist Victor Dueñas

Bureau Buitenland sprak met tientallen Cubaanse asielzoekers, onder wie de bekende Cubaanse LGBTI-activist Victor Dueñas. Dueñas kwam twee weken geleden in Nederland aan na te zijn opgepakt en mishandeld. Voor zijn vertrek kreeg hij bezoek van de geheime dienst die hem waarschuwde in Nederland geen actie te gaan voeren "tegen de revolutie".

Veel kans op asiel maken de Cubanen niet. Tot nu toe zijn van de 140 behandelde aanvragen slechts enkele gevallen ingewilligd, aldus het IND. Asieladvocaat Carlien Stassen-Buijs, die zelf Cubanen begeleidt, bevestigt dat het om twee gevallen gaat. De afgewezen Cubanen blijven vaak in Europa. Bureau Buitenland volgde een viertal Cubanen, dat in december aankwam en vervolgens van de radar verdween. Ze doken vervolgens op in Spanje.

Toestroom Cubanen nog groter dan gedacht

Bang om terug te keren

De Cubanen die Bureau Buitenland sprak zijn stuk voor stuk bang om terug te keren. Zij verwijzen daarbij naar Yasel González Gudas, die in januari werd teruggestuurd naar Cuba en twee dagen later werd opgepakt. Hij zou nog altijd gevangen zitten.

Het aantal Cubaanse asielzoekers brak sinds september maand na maand records als gevolg van een lek op Schiphol. De Cubanen kochten een ticket van Havana naar Moskou, waarvoor zij geen visum nodig hebben, en bleven bij hun overstap op Schiphol in Nederland. Inmiddels heeft Nederland voor Cubanen een transitvisum verplicht gesteld, maar het effect daarvan is pas over een maand bekend.

Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers COA verblijven op dit moment nog 298 Cubanen in Nederlandse asielzoekerscentra.

Ster advertentie
Ster advertentie