Buitenland
VPRO

Binnenkort geen 'spaghetti alle vongole', maar pasta blauwe krab?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Binnenkort geen 'spaghetti alle vongole', maar pasta blauwe krab?

In Italië wordt de beroemde 'spaghetti alle vongole' bedreigd door een bijzondere concurrent. Collega en Italië-kenner Sonja Pleumeekers vertelt erover in Bureau Buitenland.

Invasieve exoot

De beroemde venusschelpen, waar de Italianen verschillende pasta’s mee maken, zijn een belangrijk exportproduct van Italië. Het grootste gedeelte van de vongole-vissers bevindt zich in de Po-delta: daar zijn ruim 3000 vissers die voor hun inkomen afhankelijk zijn van het oogsten van de schelpjes.

Maar sinds kort is er een kaper op de kust. De blauwe krab is namelijk in opmars. Deze invasieve soort, die eigenlijk in de Atlantische oceaan voorkomt, heeft zich nu ook gevestigd in de Adriatische Zee. Waarschijnlijk door een foutje is de krab meegekomen met vrachtschepen. En door gevolgen van klimaatverandering heeft het dier nu een fijn habitat om zich te vestigen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Krab op het menu

De Italiaanse visserij wil zich hiertegen beschermen, en heeft 2,9 miljoen euro gekregen van de overheid om het verspreiden van de krab tegen te gaan. Maar ecologen zijn het erover eens dat dat waarschijnlijk vrijwel onmogelijk is. De vrouwtjes-krabben leggen tot wel 2 miljoen eitjes per jaar, en daarnaast heeft het dier geen natuurlijke vijand.

Daarom wordt nu van de nood een deugd gemaakt en vindt de krab zijn weg naar het menu. Een Venetiaans Michelinrestaurant heeft de blauwe krab bijvoorbeeld al op het menu gezet. Ook premier Giorgia Meloni werd gespot op Facebook met een bord vol blauwe krab, gepost door de minister van Landbouw Lollobrigida.

Die prijst het aan als een lekkere én gezonde maaltijd met belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B12 en kalium. Serveertip van de chef-kok: serveer de krab in een verfrissende salade met een vleugje rozemarijn, ui en een scheutje azijn.

De winter nadert in Oekraïne & Iran dreigt richting aartsvijand Israël - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie