Buitenland
KRO-NCRV

'Wintersport is veiliger dan bezoek aan de Efteling'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wintersport is veiliger dan bezoek aan de Efteling'

Duitsland, Italië en Frankrijk willen dat er in Europa één lijn getrokken wordt en dat de wintersportgebieden dicht blijven tot half januari. Tot grote ergernis van Oostenrijk, die de pistes het liefst nu open wil gooien. "Een bezoekje aan wintersport is veiliger dan bezoek aan de Efteling", reageert Arjen de Graaf van de Nederlandse Skivereniging in Spraakmakers.

De Graaf is "uiterst verbaasd" over het standpunt van Duitsland, Italië en Frankrijk. Met name over het plan om de skigebieden de komende maanden dicht te houden. "Ik begrijp dat we de besmettingen laag moeten houden. Er worden nu dan ook weinig boekingen gedaan. Maar als we weer op een acceptabel niveau van besmettingen zitten, moet afreizen toch kunnen."

Video niet beschikbaar

Volgens De Graaf zijn er al de nodige maatregelen genomen waardoor wintersport niet gevaarlijker is dan een bezoek aan een pretpark. Zo zijn in Oostenrijk markeringen om rijen op te delen en zijn daken van gondels geschroefd om niet met groepen in gesloten ruimtes te hoeven staan. "En après-ski is verboden. Dat was begin dit jaar het grote probleem." De Graaf doelt daarmee op de uitbraak van het coronavirus in Ischgl waar ook Nederlanders besmet werden.

"Merkel zegt dat wintersport verboden moet worden, maar Duitsers mogen wel naar de Canarische eilanden. Wees dan consequent", besluit De Graaf.

Europees besluit

De kans dat er een gezamenlijk besluit komt over de wintersportgebieden vanuit Europees verband is klein, vertelt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers. "Heel simpel gezegd: er kán geen Europees verbod komen. Dit soort maatregelen zijn voor de lidstaten zelf. En niet EU-lid Zwitserland moet dan ook nog mee, en die willen openblijven."

Ook financiële compensatie voor ondernemers in wintersportgebieden lijkt niet reëel volgens Lenaers. "Dat is heel lastig. Er is al veel geld vrijgemaakt om nationale economieën te helpen. En in dit geval kun je niet uitleggen dat een cafébaas in Maastricht geen geld krijgt vanuit Europa en een cafébaas in Tirol wel."

Leiders van de landen waar geskied wordt, moeten met elkaar om de tafel, vindt de Europarlementariër. "Er is al een hele tijd gebrek aan onderliggende coördinatie, dáár moeten we wel een debat over voeren."

Quote

Als we dan toch een keer een slechte winter hebben, laat het dan deze zijn

Roel van den Bekerom, weerman Wintersport.nl

Of er überhaupt sneeuw gaat vallen de komende tijd, is volgens Roel van den Bekerom, weerman voor Wintersport.nl, nog maar de vraag. "Op dit moment ligt er niet veel, misschien is dat gelukkig. We missen dus nog niks." Als we dan toch een keer een slechte winter hebben, laat het dan deze zijn, zegt Van den Bekerom.

"Persoonlijk denk ik dat het redelijk voorbarig is om het hele seizoen voor heel Europa af te zeggen", zegt Van den Bekerom. "Ik denk dat skigebieden alles uit de kast trekken."

Stand.nl: Er moet een Europees wintersportverbod komen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie