Buitenland
NOSNTR

Israëlische leger na inval grootste ziekenhuis van Gaza: 'Zouden wapens hebben gevonden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Israëlische leger na inval grootste ziekenhuis van Gaza: 'Zouden wapens hebben gevonden'

Afgelopen nacht is het Israëlische leger het grootste ziekenhuis van Gaza, het Al Shifa-ziekenhuis, binnengevallen. Er is nog steeds heel weinig bekend over hoe het met de mensen die in het ziekenhuis liggen is, of met de mensen die het ziekenhuis de afgelopen tijd hebben opgezocht als schuilplaats.

Video niet beschikbaar

"Het is heel lastig om contact te krijgen met de mensen die daar zitten", zegt NOS-correspondent Nasrah Habiballah in Nieuws en Co. "Een arts heeft in ieder geval laten weten dat de mensen daar doodsbang waren, buiten allemaal schoten hoorden en niet wisten wat er zou gaan gebeuren. Uiteindelijk kwamen er dus tientallen militairen dat ziekenhuis binnen, die hebben de boel doorzocht."

Volgens Habiballah wist nieuwszender Al Jazeera te melden dat artsen en ook ander medisch personeel in het ziekenhuis zich één voor één moesten melden. "Vervolgens werden ze ondervraagd door het leger. Maar heel veel meer dan dat is er niet bekend, dus we weten ook niet precies hoe het met de patiënten en andere mensen gaat."

Wapens gevonden

Het Israëlische leger zegt bij het uitkomen van het ziekenhuis bewijzen te hebben gevonden van de aanwezigheid van Hamas onder het gebouw. "Ze zeggen dat ze wapens hebben gevonden en dat zou dan in de kelder van het Al Shifa-ziekenhuis zijn geweest", meldt Habiballah. "Daar hebben we vooralsnog geen bewijzen van gezien."

Dat zou er volgens het Israëlische leger op duiden dat Hamas zich daar heeft schuilgehouden. "Hamas blijft dat ontkennen", vertelt Habiballah, die ook niet weet of er op dit moment medische hulp wordt geboden. "Het Israëlische leger heeft vanmiddag wel beelden naar buiten gebracht waarop te zien zou zijn dat militairen spullen het Al Shifa-ziekenhuis binnendragen."

Medische hulpmiddelen

Het gaat dan om couveuses, babyvoeding, medicijnen en andere medische hulpmiddelen. "Maar dat zijn dus alleen beelden van het Israëlische leger", benadrukt Habiballah. "Vanuit Palestijnse kant is dat ook nog niet bevestigd. We weten dus ook niet of het alleen gaat om het leveren van die hulpmiddelen, of dat er ook hulp verleend wordt."

"Het leger heeft wel gezegd dat ze dat zouden doen", gaat Habiballah verder. "Het leger heeft ook gezegd dat ze mensen zouden helpen om op een veilige manier te kunnen evacueren naar het zuiden van Gaza. Maar op dit moment weten we dus niet of dat ook daadwerkelijk is gebeurd."

3.000 mensen

Er zouden ongeveer 3.000 mensen in het ziekenhuis verblijven, zegt Habiballah. "Een deel daarvan zijn mensen die daar destijds naartoe zijn gevlucht in de hoop dat ze daar veilig zouden zitten. Die zijn er al die tijd gebleven, omdat ze niet konden of niet durfden te vluchten naar het zuiden. Maar er zaten dus ook honderden patiënten bij met families en medisch personeel."

n&c nasrah

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie