Buitenland
VPRO

Waarom in Colombia een dinosaurus naar de vrede wordt vernoemd

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom in Colombia een dinosaurus naar de vrede wordt vernoemd

De vondst van dinosaurusresten zorgde voor nieuws in Colombia en het beestje heeft ook al een naam: Perijagasaurus Lapaz: dinosaurus van de vrede. En dat was niet omdat hij zo vredelievend was. Journalist Edwin Koopman vertelt het verhaal in Buitenland: Uitgelicht.

vpro bb 0410 dino colombia

De botten doken op in het noordwesten van Colombia, de Serranía del Perijá, een gebied dat decennialang lang ontoegankelijk was. Door de aanwezigheid van guerrillabewegingen, in het bijzonder de Farc, was het ondenkbaar om er rustig met schepjes en kwastjes de grond in te gaan. Maar het vredesakkoord van 2016 bracht daarin verandering. De Farc leverde zijn wapens in en de archeologen konden aan het werk. De ontdekking van de botten is dus te danken aan de vrede, vandaar de naam: Lapaz.

De vondst was trouwens geen gelukstreffer. Al in de jaren 40 van de vorige eeuw stuitte een oliemaatschappij op de eerste resten, toen ze op zoek waren naar oliebronnen. Niet lang daarna brak een bloedige burgeroorlog uit, gevolgd door de opkomst van grote guerrillabewegingen. Bijna acht decennia lang moesten de archeologen wachten voor ze verder konden.

Overigens zijn ze daarbij geholpen door de voormalige guerrilla. Een voormalige commandant kende het gebied als zijn broekzak en begeleidde de opgravers naar de bewuste plek. “Reïntegratie van ex-strijders” heet dat in het Colombiaanse vredesakkoord – waarmee de Perijagasaurus Lapaz 175 miljoen jaar na zijn dood zelf ook nog een steentje bijdroeg aan het handhaven van de vrede.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie