Buitenland
NOS

Biden roept op tot strengere wapenwetgeving

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biden roept op tot strengere wapenwetgeving

Een dag na een nieuwe aanslag in de Verenigde Staten waarbij vijf mensen omkwamen, heeft de Amerikaanse president Biden vergaande nieuwe wapenwetten voorgesteld. Gaat het dit keer wel lukken om deze wetten aan te nemen?

Biden roept op tot strengere wapenwetgeving

"Hij wil duidelijk het moment vasthouden waarop er aandacht en woede is over de vele doden die zijn gevallen", vertelt Amerika-correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal. "Tijdens zijn speech zei hij dat het recht op wapens niet absoluut is, er zijn altijd grenzen geweest aan dat recht. In die tijden was het land niet minder vrij, zei hij. Hij kwam dus met, voor Amerikaanse begrippen, vrij vergaande voorstellen."

Oproep

"Hij wil opnieuw een verbod op, dat was er tien jaar lang, automatische wapens, een verbod op machinegeweren dus en op grote magazijnen voor ammunitie. Hij wil ook een betere kijk op wie wapens koopt. Er moet dus ook een wet komen die ervoor zorgt dat iemand die extreem verdrag vertoont, intimideert en dreigt, een verbod kan opgelegd worden. Biden gooit hier het hele pakket aan wensen op tafel en eist dat het congres er iets van gaat maken."

Wetgeving

Dit is niet de eerste keer dat er wensen en voorstellen zijn voor strengere wapenwetgeving, die sneuvelden allemaal. Gaat het dit keer wel lukken? "Er beweegt wel iets, maar het is niet genoeg om echt tot nieuwe wetgeving te komen", vertelt Waagmeester. "In het Huis van Afgevaardigden is wel een deel-akkoord bereikt voor een landelijk verbod voor de verkoop van automatische wapens onder de 21 jaar. Die daders de afgelopen weken waren achttien."

Dat is echt niet het probleem. "Het probleem is dat het Huis van alles kan vinden met de Democratische meerderheid daar, maar het gaat sneuvelen in het Senaat. Daar is de verdeling 50/50. Zonder zestig stemmen in de Senaat kan alle nieuwe wetgevingen worden geblokkeerd. Vooral door de Republikeinen in dit geval. Er moet dus onderhandeld worden over zo'n nieuwe wet. Tien Republikeinen moeten dan over de streep worden getrokken, dus het wordt een zwaar uitgeklede wet. Het zal in geen enkele manier lijken op wat Biden heeft voorgesteld. Het korte antwoord is: er komen geen nieuwe restricties op de wapenwetgeving."

Biden

Volgens Waagmeester weet Biden dit ook. Waarom geeft hij dan de speech? "Hij ging daar ook op in, in zijn speech. Hij zei: waarom zeg ik dit? Als er toch niks gaat veranderen. Hij maakte zich daar ook boos over. Boos op de blokkade die gevormd wordt in het Senaat. Hij probeert met deze speech, over het Congres, de Amerikanen zelf aan te spreken", legt hij uit.

"Hij zegt dat de meerderheid van de Amerikanen voor strengere wapenwetgeving is, dus zij moeten het gaan doen. Biden riep Amerikanen op om niet los te laten en die woede om te zetten in een stem. Hij wil dit ook een centraal thema maken in de midterm-verkiezingen in november, als een groot deel van de zetels in het Congres op het spel staat. Het klinkt allemaal vrij logisch om dat te doen, tegelijkertijd is november heel ver weg. Die woede die nu leeft, kan tegen die tijd al zijn weggezakt. We weten gewoon dat het vaak zo gaat. Misschien gaan de verkiezingen over iets heel anders. Een snelle doorbraak zou zijn vergaande wetgeving, maar dat zit er voorlopig niet in."

RJN wapenwetgeving vs

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie