Buitenland
NOSNTR

Onverwacht uitspraak in proces Decembermoorden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onverwacht uitspraak in proces Decembermoorden

De rechter in Suriname is onverwacht begonnen aan het voorlezen van de vonnissen in het Decembermoordenproces. President Desi Bouterse hoort later vanmiddag zijn vonnis. De oud-legerleider is niet in het land, hij is op staatsbezoek in China.

Wat weten we tot nu toe? Buitenlandredacteur en Suriname-kenner Aniete Coelingh volgt de zaak voor Nieuws en Co:

Onverwacht uitspraak in proces Decembermoorden

Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen bij het gebouw van de krijgsraad. Zo is er extra bewaking, zijn nabijgelegen scholen gesloten en moesten journalisten hun camera's en telefoons inleveren bij het binnengaan van de rechtszaal.

Drie vonnissen

Toch is duidelijk geworden dat er drie vonnissen zijn gelezen: verdachte Jimmy Stolk is vrijgesproken en de aanklager is in de zaak tegen Arthy Gorré niet-ontvankelijk verklaard. Gorré, tegen wie twintig jaar was geëist, overleed vorig jaar.

Ook oud-bataljonscommandant Etienne Boerenveen is vrijgesproken, vanwege gebrek aan bewijs. De aanklager wilde dat hij twintig jaar de cel inging.

Gorré en Boerenveen hebben altijd ontkend dat ze tijdens de moorden aanwezig waren op de plaats delict, Fort Zeelandia in Paramaribo.

Bouterse ontkent betrokkenheid

In het megaproces, dat loopt sinds 2007, staat Bouterse met 24 medeverdachten terecht voor betrokkenheid bij het martelen en vermoorden van vijftien politieke tegenstanders in december 1982.

Bouterse en zijn advocaat spraken eerder van een oneerlijk, politiek proces dat wordt aangestuurd door Nederland. De president heeft zijn persoonlijke betrokkenheid bij de Decembermoorden altijd ontkend.

Ster advertentie
Ster advertentie