Buitenland
NOS

Grote belangstelling voor uitvaart Russische oppositieleider Navalny

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote belangstelling voor uitvaart Russische oppositieleider Navalny

In Moskou vond de begrafenis plaats van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, waarbij een ceremonie werd gehouden in een nabijgelegen kerk in de Russische hoofdstad. Duizenden mensen hadden zich rondom de kerk verzameld, en al uren voor aanvang van de plechtigheid was het publiek aanwezig, met lange rijen die zich rond de kerk uitstrekten. Langs de route van de kerk naar de begraafplaats hadden ook talloze mensen zich verzameld.

Grote belangstelling voor begrafenis Russische oppositieleider Navalny

"In Rusland is het al bijna twee jaar onmogelijk om te demonstreren," zegt correspondent Geert Groot Koerkamp in Nieuws en Co. "Mensen werden toen opgepakt, omdat ze een bloemetje kwamen leggen voor Navalny. De vraag was dus hoeveel mensen zouden komen, maar twee uur voor de uitvaart was er al een enorme mensenstroom richting de kerk."

Politieke leuzen

Groot Koerkamp vertelt dat de mensenmenigte aanvankelijk rustig was. "Maar net voordat hij kwam, begonnen er hier en daar wat mensen te roepen. Toen de lijkenwagen kwam, begonnen mensen zijn naam te roepen. Geleidelijk werden spreekkoren aangeheven met politieke leuzen die we al jaren niet hebben gehoord."

Mensen schreeuwden leuzen als: 'nee tegen de oorlog' en 'Rusland zonder Poetin'. "Dat is heel riskant om hardop te zeggen in Rusland. Dat hebben we vandaag voor het eerst in jaren weer gehoord."

De politie greep niet in, zegt Groot Koerkamp. "De politie heeft er kennelijk voor gekozen om alles in goede banen te leiden door overal dranghekken te zetten en de route van kerk naar begraafplaats af te zetten met politie. Er stonden wel veel arrestantenwagens klaar, het zou nog kunnen dat mensen nadien op basis van video- en fotobeelden worden herkend en bezoek krijgen van de politie."

Anoniem graf

De Russische autoriteiten dreigden eerst Navalny te begraven in een anoniem graf. Uiteindelijk is dat dus niet gebeurd. Dat komt door de moeder van de Russische oppositieleider, zegt Ruslandkenner Hubert Smeets. "Die hield haar poot stijf. Ze weigerde om toe te geven aan intimidatie van de autoriteiten."

Navalny's moeder moest kiezen tussen een geheime begrafenis in een besloten kring of een anoniem graf bij het strafkamp waar Navalny stierf. "Zij heeft die intimidatie publiek gemaakt via het internet, ik denk dat de autoriteiten daarna hebben gedacht: dit risico gaan we niet lopen."

Steunbetuiging

Dat er zoveel mensen aanwezig waren bij de uitvaart van Navalny zegt wat over de stemming van de Russen, zegt Smeets. "Volgens veel opiniepeilingen zijn de Russen niet erg voor de oorlog. Ze zijn er ook niet tegen, ze laten dat ook niet merken, maar ze kijken weg," legt hij uit.

Een kleine groep Russen is wel openlijk tegen de oorlog, maar laat dat op straat niet zien. "Die stemming dat de oorlog moet ophouden, neemt wel toe. Ik denk dat deze opkomst aantoont dat de onvrede over de oorlog toeneemt, en dat vele mensen deze gelegenheid hebben aangegrepen om dat indirect kenbaar te maken."

NC navalny begrafenis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie