Buitenland
KRO-NCRV

Hoe voelen we ons meer Europeaan? 'Het ontbreekt aan een goed festival'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe voelen we ons meer Europeaan? 'Het ontbreekt aan een goed festival'

De dag van Europa staat morgen op de agenda. De dag waarop de Europese Unie stilstaat bij de redenen waarom het ooit is opgericht. Maar het 'scheppingsverhaal' staat onder druk. We kunnen veel leren van de Bevrijdingsfestivals, zegt theatermaker Dylan Ahern bij Spraakmakers.

"Er zijn heel veel grote problemen aan de ene kant en heel weinig betrokkenheid van de Europese burgers aan de andere kant", signaleert Ahern. Hij maakte een theatervoorstelling over de zoektocht naar wat Europa betekent.

Voor die matige interesse heeft hij wel een verklaring. Europa is opgezet vanuit een beleidsmatige bril, zegt hij. Het is heel bestuurlijk, debatten zijn saai of moeilijk om te volgen en vanuit de media is er weinig aandacht.

Veel verhalen te vertellen

Hoe het tij te keren? "Ik denk dat mensen niet per se zitten te wachten op nog meer verhalen en speeches van hoogwaardigheidsbekleders en ministers over hoe belangrijk Europa is." Hij denkt dat we veel kunnen leren van een Bevrijdingsfestival afgelopen 5 mei, bijvoorbeeld. Of ook een 4 mei Theater na de Dam.

"Als je een paar artiesten neerzet, theatermakers, verhalenvertellers, schrijvers, dan vindt iedereen dat ontzettend interessant. Want er zijn verhalen genoeg om te vertellen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie