Buitenland
VPRO

Schotse man laat zijn slangen uit in het park: 'De buurt vindt het hartstikke leuk'

foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schotse man laat zijn slangen uit in het park: 'De buurt vindt het hartstikke leuk'

Moet het toegestaan zijn om slangen te laten zonnen in het park? Die vraag houdt de gemoederen flink bezig in het Verenigd Koninkrijk. Aanleiding daarvoor is een man die besloot zijn bijzondere huisdieren mee te nemen naar zijn plaatselijke park, vertelt Argos-journalist Nina van Raay in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Verenigd Koninkrijk

10 tot 20 slangen

Het begon allemaal in een park in het Schotse Paisley, waar een man werd gespot met bijzonder gezelschap. ''In het park is regelmatig een meneer te vinden die daar zijn slangen uitlaat en het heerlijk vindt om met ze te zonnebaden. De verhalen lopen nogal uiteen, maar er wordt gesproken over maar liefst tien tot twintig slangen'', vertelt Nina van Raay. ''En dan gaat het niet eens om kleintjes, maar om flinke slangen van drie meter lang.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gehecht geraakt

Het gebeuren maakt de tongen los op sociale media. Al snel is ook een debat ontstaan over welke huisdieren wel of niet thuishoren in openbare ruimtes. Toch zijn de slangen voor de omwonenden van het park niet meer weg te denken. De buurt blijkt de slangen hartstikke leuk te vinden. Het baasje van de slangen weet in geuren en kleuren over de reptielen te vertellen. Dat neemt bij veel buurtbewoners de angst weg. "Mensen zijn zelfs gehecht geraakt aan de slangen", legt Van Raay uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer slangenbeten

De gemeente is daarentegen minder blij met de slangen. "De lokale politie moedigt mensen aan hen te bellen als zij meneer samen met zijn slangen in het park zien", zegt Nina. Een slang als huisdier hebben gaat in de praktijk ook lang niet altijd goed. "Door de toegenomen armoede in het VK komen veel Britten nog nauwelijks rond en een slang onderhouden is niet goedkoop, vooral vanwege de verwarmingskosten. De Britse dierenbescherming ziet daarom dat slangen steeds vaker buiten worden gezet", licht Nina toe.

Bovendien blijkt uit een onderzoek van Oxford dat er steeds meer slangenbeten te betreuren zijn. "In totaal gaat het om ruim 300 beten in het afgelopen decennium. Dit komt doordat slangen een steeds populairder huisdier worden. 1% van de Britten heeft een slang thuis, wat in totaal neerkomt op zo'n half miljoen slangen", aldus Nina. Echte liefhebbers van slangen laten zich hier echter niet door afschrikken, een hond kan immers ook bijten.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie