Buitenland
NOS

Mogelijk onderzoek naar seksueel misbruik in Italiaanse katholieke kerken

foto: ANPfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogelijk onderzoek naar seksueel misbruik in Italiaanse katholieke kerken

In Italië zijn een aantal bisschoppen aan het vergaderen over een eventueel onderzoek naar seksueel misbruik in katholieke kerken. In Italië is daar nog nooit een onderzoek naar geweest, terwijl er wel heel veel gevallen van seksueel misbruik bekend zijn. Vanmiddag laten ze weten of het onderzoek gaat plaatsvinden. Vaticaan-correspondent Andrea Vreede vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Gaat Italië eindelijk onderzoek doen naar seksueel misbruik in de katholieke kerk?

Paus Franciscus

Vreede krijgt de vraag of Paus Franciscus niet iets kan betekenen. "Ja en nee. Paus Franciscus is de bisschop van Rome en dus een van hen. Hij is de primaat, de eerste bisschop van de tweehonderd. In tegenstelling tot in andere landen, heeft hij daarom als Paus het recht om hun voorzitter te kiezen. Maar de bisschoppenconferentie an sich, heeft de samenwerkende bisschoppen als orgaan, en zij hebben een autonomie. Ze hebben eigen verantwoordelijkheid, dus hij kan druk uitoefenen, maar zij zullen het onderling met elkaar eens moeten worden over wat ze willen gaan doen."

"Italië heeft statistisch gezien waarschijnlijk heel veel misbruikgevallen. Italië had vroeger drie keer zoveel priesters als in Frankrijk, en we zagen wat er in Frankrijk gebeurde toen dat onderzoek openbaar werd gemaakt. Zeker zullen de resultaten van diepgraven onderzoek zorgen voor weerstand. In Italië i het zo dat alle aangiftes van misbruik in de eerste instantie bij de bisschop zelf terecht komen. Maar nogal wat, sijpelde meteen door naar de bureaus in het Vaticaan zelf. Er is een link tussen de curie en de bisschoppen."

O'Malley

Op de vraag of Vreede de kans groot acht dat er iets gebeurt, is ze duidelijk. "Ik ben niet helemaal pessimistisch. Er zijn een aantal aanwijzingen waaruit blijkt dat iets kan gebeuren. Dat heeft te maken met de keuze van die nieuwe voorzitter. De Paus heeft een bisschop gekozen die mensen heel goed kan verbinden en mensen op een lijn kan brengen. Daarnaast is er nog iets belangrijks gebeurd. Op de dag dat de bisschoppen over seksueel misbruik praten, is er een videoboodschap getoond van een Amerikaanse kardinaal uit Boston, O'Malley die zich speciaal bezighoudt met seksueel misbruik. Die videoboodschap was heel kernachtig."

"Het was eigenlijk een soort roadmap; dit is seksueel misbruik, dit is wat er moet gebeuren, beste broeders. Stapsgewijs legt hij uit wat ze moeten doen. Uitvoerig kijkend ook naar het verleden en samenwerkend met civiele autoriteiten. Dus de druk op de bisschoppen is nu door de Paus, zo enorm opgevoerd, dat ze eigenlijk niet meer niks kunnen doen. Dus wie weet, het kan ook een aankondiging zijn, het is afwachten. Maar niets doen, dat kan niet meer."

item vaticaan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie