Buitenland
VPRO

YouTuber Oguzhan Ugur doorbreekt journalistieke taboes in Turkije

foto: YouTube / Babala TV
  1. Nieuwschevron right
  2. YouTuber Oguzhan Ugur doorbreekt journalistieke taboes in Turkije

Een unicum voor Turkije. Vrijuit debatteren over politiek en maatschappelijke onderwerpen. Het gebeurt niet op televisie, maar wel online. De Turkse YouTuber Oguzhan Ugur heeft sinds kort zijn eigen talkshow op YouTube en trekt daarmee miljoenen kijkers, vertelt Sehra Kaya in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Turkije met Zehra Kaya

De YouTube talkshow is een regelrechte hit in Turkije. Politieke, economische en maatschappelijke onderwerpen komen allemaal aan bod in de soms wel 5 uur durende uitzendingen. Dat is bijzonder voor Turkije, omdat er een bepaalde taboe heerst op de 'waaromvraag'. Traditionele nieuwsprogramma’s zijn over het algemeen sterk politiek gekleurd. "Welke nieuwszender je ook kijkt, je kunt geen volledig beeld krijgen van het land en de ontwikkelingen. Ze zitten allemaal in hun eigen bubbel. Of het is te regeringsgezind, of het is te oppositiegezind", vertelt Kaya.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sociale media als platform voor publiek debat

De RTUK, de Hoge Raad voor Radio en Televisie, houdt streng toezicht op wat traditionele media aanbieden. Maar hun toezicht stopt daar. Dat maakte het voor Ugur mogelijk om de talkshow op te zetten. "Het is heel lang geleden in Turkije dat het publieke debat in uitzendingen werd aangesneden met gerenommeerde personen. Mensen hebben er dus blijkbaar wél behoefte aan", zegt Kaya.

De gasten die aan bod komen in de uitzending zijn overigens niet de minste. In een van de vorige afleveringen was voormalig premier Ahmet Davutoğlu te gast. En een andere keer een Kamerlid van de Koerdische partij. Ugur lukt het om deze vooraanstaande gasten te overtuigen om gast te zijn in zijn show terwijl zij zich ervan bewust zijn dat elke vraag gesteld kan worden, zonder deze op voorhand in te zien. Waar journalisten onder het toeziend oog van de regering weinig journalistieke vrijheid ervaren, fungeren sociale media nu als platform voor het publieke debat in Turkije.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie