Buitenland
NOS

Achter de foto van telefonerende Rutte in Oval Office

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Achter de foto van telefonerende Rutte in Oval Office

Premier Rutte is op bezoek bij president Biden in Washington. Na het gesprek in de Oval Office ging Rutte achter het bureau van Biden zitten en deed net alsof hij belde met de beroemde telefoon van de president in zijn hand. Bart Maat van het ANP maakte er een foto van. Hij vertelde hoe dat ging bij Met Het Oog Op Morgen.

"De rondleiding was aan het einde van het programma, na een druk eerste deel met allemaal pers," vertelt Maat. "Dat verliep allemaal best chaotisch en duurde vrij lang. Daarna gingen Rutte, Hoekstra, Biden en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken weer even naar binnen, en dat ging in een heel gemoedelijke sfeer."

Biden zette Rutte op stoel

Maat was een van de weinigen die bij het moment mocht zijn: "Zo'n reis is altijd een beetje een nerveus gedoe. Het is altijd maar de vraag of je Amerika inkomt. We moesten ook twee coronatesten laten zien voordat we het land binnen mochten. Elk moment hoop je dat je op de goede plek staat."

Maar hij mocht dus mee naar binnen in de Oval Office. Volgens Maat was het Biden die premier Rutte op de stoel zette. "Op een gegeven moment zei Biden: 'Kom eens mee, ik wil je iets laten zien aan het bureau'. Daarna zette hij Rutte een beetje op een grappige manier op die stoel neer."

Naar eigen zeggen was het mazzel dat Maat de foto kon maken: "Het moment duurde heel kort. Ik heb snel een paar foto's gemaakt, en deze sprong eruit. Ze gingen plezierig met elkaar om, dat zie je ook wel aan de foto's."

Opnieuw betrapt moment te pakken

Vorig jaar won Maat de Zilveren Camera met de onthullende foto van verkenner Ollongren met de notitie waarop 'Omtzigt, functie elders' te lezen was. Maat durft niet te zeggen of hij met deze foto van Rutte opnieuw een beeld te pakken heeft van een betrapt moment: "Die eerste foto was van een onbewust moment, dit was duidelijk heel bewust gedaan door Rutte. Ik denk niet dat je de twee foto's op die manier met elkaar kan vergelijken."

bart maat

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie