Buitenland
NOSNTR

Explosies gemeld bij lekkages Nord Stream 1 en 2, mogelijk sprake van sabotage

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Explosies gemeld bij lekkages Nord Stream 1 en 2, mogelijk sprake van sabotage

Voorafgaand aan de lekkages bij de gasleidingen Nord Stream 1 en 2 zijn door Deense en Zweedse seismologen krachtige explosies geregistreerd. Er wordt rekening gehouden met mogelijke sabotage. Lucia van Geuns, energie-expert bij het Haags Centrum voor Strategische Studies vertelt in Nieuws en Co over de mogelijke gevonden van deze explosies.

Explosies

Volgens de beheerder van het gasnetwerk is de schade aan de pijpleidingen "ongekend". Ook Van Geuns was enorm verbaasd toen ze het nieuws hoorde "Dit is heel bijzonder. Dit is iets waar je eigenlijk niet aan denkt." Vooral omdat het twee pijpleidingen zijn niet niet actief zijn is het vreemd, zegt ze. "Nord Stream 2 is nooit in werking getreden, en Nord Stream 1 is eigenlijk in augustus afgesloten door de Russen. Dus het is heel gek dat deze explosies hebben plaatsgevonden."

Gisteravond werd een eerste lek gedetecteerd in de Nord Stream 2-leiding, nadat de druk in die leiding onverwacht snel was gedaald. Volgens de Deense autoriteiten zijn door de lekkage gasbubbels ontstaan met een diameter van honderden meters. De lekkage is voornamelijk erg gevaarlijk en slecht voor het milieu, zegt van Geuns. "Er zit in allebei de pijpleidingen gas onder druk. Er is een explosie geweest, waardoor uit één van die pijpleidingen gas ontsnapt, dat geeft ook die borrelende gasbellen. Dat is gevaarlijk voor de scheepvaart, maar ook voor het milieu."

Sabotage

Wat de explosies heeft veroorzaakt, is nog onduidelijk. Er is een onderzoek gestart naar mogelijke sabotage. Van Geuns denkt dat de kans groot is dat er sprake is van sabotage. "Je kunt nog geen conclusies trekken, maar wat kan het anders zijn? Het is bijvoorbeeld geen aardbeving die ook bij andere seismologische instituten is gemeten."

Veel is nog onduidelijk, maar dat er iets aan de hand is, is volgens Van Geuns duidelijk. "De operators van de verschillende energie-faciliteiten in Noorwegen kregen al te horen dat ze extra op hun hoede moesten zijn. Want er zijn eerder bijvoorbeeld ongedefinieerde drones gezien rondom die faciliteiten. Ook Denemarken heeft een verhoogde staat van paraatheid afgekondigd met betrekking tot de strategische energie-infrastructuur, ook op land."

Drukmiddel

De Nord Stream 2-pijpleiding is nooit operationeel geweest, omdat Duitsland het goedkeuringsproces van die leiding heeft stilgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Nord Stream 1 is sinds eind vorige maand dicht; volgens het Russische staatsbedrijf Gazprom vanwege een lek dat moeilijk kan worden gerepareerd. Veel westerse landen zijn echter sceptisch over die verklaring, die wordt gezien als politiek drukmiddel.

Explosies gemeld bij lekkages Nord Stream 1 en 2

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie