Buitenland
AVROTROS

Panamese politie onderschept zelfgebouwde duikboot met cocaïne: 'Drugscriminelen worden steeds creatiever'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Panamese politie onderschept zelfgebouwde duikboot met cocaïne: 'Drugscriminelen worden steeds creatiever'

In Panama heeft de politie een onderzeeboot met 5.000 kilo aan cocaïne onderschept. Met een zelfgebouwde onderzeeër probeerden Colombianen de overtocht te maken. Waar naartoe is nog niet bekend.

Dit is niet de eerst keer dat drugscriminelen dit proberen. De eerste onderzeeër werd in 2006 gevonden. Vorig jaar nog werd een duikboot uit Colombia onderschept in Spanje en in 2018 werd de eerste onderzeeër in Suriname ontdekt.

Onder de controles door

Een duikboot is een veel gebruikt voertuig om dat je overal onderdoor kan duiken. Op de bekende routes zijn er veel controles. "De oceaan is groot en daar kan zo’n duikboot makkelijk doorheen glippen", zegt een criminoloog. "De marine probeert ze wel te vinden maar het blijft een kat-en-muisspel."

Het verdient goed om drugs vanuit Colombia te verschepen. Een kilo cocaïne kost in Colombia tussen de 1.000 en de 2.000 euro, terwijl je voor een kilo cocaïne in Nederland meer dan 25.000 euro kwijt bent. "En dat soort bedragen maakt het dat men steeds creatiever wordt. Maar ook dat er meer risico's worden genomen", aldus Boekhout van Solinge.

Tim Boekhout van Solinge over drugsduikboten

Ster advertentie
Ster advertentie