Buitenland
NOS

Tientallen doden bij treinongeluk in Griekenland: 'Mogelijk door menselijke fout'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tientallen doden bij treinongeluk in Griekenland: 'Mogelijk door menselijke fout'

In het noorden van Griekenland zijn gisterenavond twee treinen frontaal op elkaar gebotst, met zeker 36 doden en meer dan 80 gewonden tot gevolg. Door de botsing ontspoorden een aantal treinstellen en vlogen er wagons in brand.

"Het ongeluk is gisterenavond gebeurd, maar er is nog niet bekend hoe het heeft kunnen gebeuren", vertelt correspondent Thijs Kettenis. "Het gaat om een frontale botsing tussen een passagierstrein met zo'n 350 mensen aan boord, en een goederentrein. Die zijn op hetzelfde spoor terechtgekomen en met hoge snelheid tegen elkaar opgereden."

Dat stuk spoor - waarop de treinen in tegenovergestelde richting tegen elkaar op reden - verbindt twee belangrijke steden met elkaar: Athene en miljoenenstad Thessaloniki. "Het is lang geleden dat op deze plek, op dit spoor een ongeluk is gebeurd", weet Kettenis.

Hoge snelheid

"De hulpverlening is de hele nacht doorgegaan", vervolgt hij. "Dat ging lastig in het donker, maar ook nu het licht is, is hulpverlening niet makkelijk. De treinen zijn met hoge snelheid op elkaar gebotst en de twee voorste stellen zijn in elkaar gewrongen. Het is heel moeilijk om daar mensen te vinden. Brandweermannen proberen met behulp van kranen te kijken of er nog overlevenden bekneld zitten tussen de grote hoeveelheden verwrongen staal."

Omdat er nog steeds gezocht wordt, kan het aantal doden nog verder oplopen, vertelt Kettenis. "Er liggen momenteel tientallen mensen in het ziekenhuis. Een aantal van hen is zwaargewond." Volgens hem zijn regeringsfunctionarissen afgereisd naar het publiek, om onder meer te praten met gewonden. "Er is ook opgeroepen om bloed te doneren voor slachtoffers in een stad in het de buurt van het ongeluk. Griekenland heeft verslagen gereageerd op het nieuws en leeft mee."

Menselijke fout

Volgens Kettenis verhoort de politie vandaag drie spoorwegmedewerkers, onder wie de stationschef van een nabijgelegen station. "Volgens Griekse media gaat de politie uit van een menselijke fout", vertelt hij. "De voorzitter van de Griekse spoorwegvakbond heeft vanmorgen gezegd dat het veiligheidssysteem op deze lijn verouderd is. Het elektronische systeem zou vaak uitstaan en er zou veel handmatig moeten gebeuren."

De voorzitter klaagt ook over personeelstekort. "Griekse spoorwegen hebben veel moeten inkrimpen tijdens de economische crisis van vorig decennium. Er zijn veel lijnen geschrapt en de spoorwegen zijn uitgekleed. Volgens critici is dat ten koste gegaan van onderhoud, modernisering en ook veiligheid", besluit Kettenis.

Thijs Kettenis met update over treinongeluk

Ster advertentie
Ster advertentie