Buitenland
AVROTROS

Rode Kruis kreeg miljoenen van tabaksfabrikant, tegen eigen regels in: 'Niet aan lange termijn gedacht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rode Kruis kreeg miljoenen van tabaksfabrikant, tegen eigen regels in: 'Niet aan lange termijn gedacht'

Het Rode Kruis nam tussen 2016 en 2019 meer dan 3 miljoen dollar aan van tabaksfabrikant Philip Morris. Maar, in 2015 schreef de organisatie 'niet geassocieerd te willen worden met een industrie die een product op de markt brengt (...) waar jaarlijks 6 miljoen mensen aan sterven'. Waarom namen ze dan toch het geld aan? Jochem van Staalduine, onderzoeksjournalist van The Investigative Desk (een collectief van Nederlandse Onderzoeksjournalisten), geeft de antwoorden bij Blok&Toine.

In eerste instantie klinkt het erg genereus van Philip Morris, maar de internationale koepel van het Rode Kruis wil niet met deze industrie geassocieerd worden. Toch snapt Van Staalduine wel dat het geld is aangenomen. "Je zit met je de handen in het haar als je in Mozambique een orkaan hebt en geld kan krijgen waar je mensen mee kan helpen. Dan denken ze niet aan de langere termijn, dat Philip Morris nu ronkende persberichten kan schrijven."

Geen consequenties

De Zwitserse tak van het Rode Kruis nam het meeste geld aan, maar heeft nu gezegd daarmee te stoppen. Het geld ging vanuit Zwitserland naar een school- voedselproject in Malawi en dus twee keer naar Mozambique.

Het Rode Kruis kan en zal weinig doen tegen de Zwitserse, maar ook de Vietnamese, Ethiopische, Ecuadoraanse en Italiaanse afdelingen, die het geld aannamen. "Het Rode Kruis is een ledenorganisatie dus de leden zijn best vrij om te doen en laten wat ze willen. Het Rode Kruis biedt wel hulp als leden andere inkomstenbronnen zoeken, ze dringen er nog wel op aan om geen geld aan te nemen van deze partijen."

Ook donaties in Nederland

Deze donaties gebeuren lang niet allemaal ver weg: de tabaksfabrikant doneert ook in Nederland geld aan goede doelen. De bedragen hier zijn wel een stuk bescheidener, legt Van Staalduine uit. "260.000 euro ging naar stichtingen rondom Bergen op Zoom. Hier heeft Philip Morris een fabriek waar e-sigaretten worden gemaakt."

Blok&Toine

Het middagmagazine Blok&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Mischa Blok en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie