Buitenland
NOSNTR

Meer duidelijk over de ramp met het migrantenschip, maar nog minstens 500 migranten vermist

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer duidelijk over de ramp met het migrantenschip, maar nog minstens 500 migranten vermist

Hoe de ramp met het migrantenschip voor de Griekse kust kon gebeuren wordt langzaamaan duidelijk, door allerlei details die naar buiten komen. En terwijl de aangrijpende verhalen van overlevenden worden gedeeld, zijn ze in Griekenland bezig met duidelijkheid te krijgen over het lot van de migranten. Er zijn nog minstens 500 mensen vermist. Griekenland-correspondent Thijs Kettenis vertelde erover in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

"De Griekse kustwacht is de zevende dag op rij op zoek naar overlevenden, dat doen ze met vijf boten en een deel van de marine. Het is inmiddels een week geleden en overlevenden worden niet echt meer verwacht. Het aantal overlevenden blijft daarmee staan op honderdvier en het dodental staat officieel op eenentachtig, maar er zijn nog meer dan vijfhonderd migranten vermist", vertelt Kettenis.

Rechtszaak tegen opvarenden

Kort na de ramp is er een rechtszaak begonnen tegen een aantal opvarenden. "Het gaat om negen Egyptenaren die allemaal op dat rampschip zaten. Ze worden onder meer beschuldigd van mensensmokkel, deelnemen aan een criminele organisatie en het veroorzaken van de schipbreuk. Donderdag, één dag na de ramp werden ze gearresteerd en dat is heel snel. Een advocaat van één van hen vertelde dat zijn cliënt niet meer is dan één van die honderd opvarenden en niks met het veroorzaken van die ramp te maken heeft. Er zijn critici die zeggen dat autoriteiten na de ramp snel actie ondernamen om mensen af te leiden van het feit dat ze misschien wel zelf steken hebben laten vallen", legt de correspondent uit.

"De kustwacht speelt een grote rol in het bewaken van de mensen op zee. Er klinken al een lange tijd geluiden dat er wetten worden overtreden, zoals bootjes terugduwen naar Turkije of vluchtelingen die al in Griekenland zijn aangekomen, terugbrengen. De kustwacht ontkent dat ze zich aan dat soort praktijken schuldig maakt. Toch is er onlangs zo'n onwettige actie gefilmd en in de media gekomen. Ook veel Grieken geloven dat er iets niet in de haak is. Tegelijkertijd zijn veel Grieken voorstanders van een streng vluchtelingenbeleid. Daarom is de houding vaak: wat de kustwacht doet, mag niet, maar we begrijpen het wel", aldus Griekenland-correspondent Thijs Kettenis.

Griekenland

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie