Buitenland
VPRO

Lopend dakloos worden in de VS

foto: Feike de Jongfoto: Feike de Jong
  1. Nieuwschevron right
  2. Lopend dakloos worden in de VS

Een miljoenenstad omcirkelen met rugzak en wandelschoenen; volgens journalist, wandelaar en filosoof Feike de Jong is dat de enige manier om een stad écht te leren kennen. Te midden van de coronapandemie liep hij langs de randen van San Tijuana in Mexico en San Diego in de VS: twee zustersteden waar het rijke noorden en het armere zuiden slechts worden gescheiden door een grensmuur.

Lopen langs de grens (deel 2)

Angst voor daklozen

De wandeling om San Diego, de meest zuidwestelijke stad van de VS, staat in het teken van ontmoetingen met zwervers en daklozen. Het zijn nagenoeg de enige mensen die hij op straat kan aanspreken omdat andere stedelingen zich per auto bewegen, en áls ze al lopen lijken ze De Jong te mijden door aan de andere kant van de straat te gaan lopen.

Halverwege de toch ontdekt hij dat dit het gevolg is voor de angst is voor daklozen. Het feit dat hij zich te voet voortbeweegt maakt hem verdacht: ''In de VS verlies je immers eerder je huis dan je auto.''

chevron right
chevron right
foto: Feike de Jong

Gevaar banksysteem

Wanneer hij zijn ronde bijna heeft voltooid blokkeert zijn bank zijn pas, kennelijk omdat hij er op ongebruikelijke plaatsen mee heeft betaald. Het dwingt hem een nacht op straat te slapen: nu is hij echt dakloos. ''In Tijuana was het gevaar de narco, in San Diego het banksysteem'', concludeert De Jonge. ''In de ene stad is het de wetteloosheid, in de andere juist de regels die je het leven onmogelijk maken.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie